Slagterier sjusker med rengøringen

Fødevaresikkerheden på slagterierne er mange steder stadig så dårlig, at den giver grobund for salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier.

Danish Crown står for 19 af de 32 påbud - men hos slagteriet mener man, at påbud er et tegn på et system, der virker.

Slagterierne har stadig store problemer med at håndtere rengøringen, og konsekvensen kan være, at forbrugerne bliver syge og dansk kødeksport falder, skriver Børsens tillæg Fødevaresundhed.

Avisen har fået aktindsigt i fødevareregionernes påbud om skærpelse af rengøringen på danske slagterier i 2007. I alt gav de tre danske fødevareregioner 32 påbud på grund af manglende rengøring.

- Der er ingen tvivl om, at der stadig er store problemer med rengøringen på slagterierne, og det er en alvorlig sag, fordi det sætter forbrugernes fødevaresikkerhed under pres, siger professor i fødevaremikrobiologi Mogens Jacobsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet til Børsen Fødevaresundhed.

Kødrester på knive

Påbuddene handler især om manglende rengøring af knive og slagteriudstyr og urene overflader. Og kødresterne på redskaberne bliver grobund for sygdomsfremkaldende bakterier, som for eksempel salmonella.

- Og når bakterierne får lov til at sætte sig fast på overflader og i procesudstyret over længere tid, bliver bakterierne modstandsdygtige over for rengøringsmidler, det kan give anledning til alvorlige bakterieproblemer, som gives videre i kæden helt frem til forbrugerne, når de køber kødprodukterne i detailbutikkerne, siger Mogens Jacobsen.

Siden skandalesagen om rengøringssvigt hos Danish Crown i Odense har slagterierne ifølge fødevareeksperter gjort en betydelig indsats for at forbedre rengøringen. Men der er lang vej igen, inden rengøringen er i top.

Danish Crown: Påbud er et sundhedstegn

Slagterigiganten Danish Crown tegner sig for i alt 19 af de 32 påbud, men her siger kommunikationsdirektør Anne Villemoes, at det ikke handler om manglende fødevaresikkerhed.

- Det handler faktisk om det modsatte. Påbudene er et sikkerhedsnet og et udtryk for, at kontrolsystemet fungerer, og at problemerne bliver afklaret, inden det får konsekvenser for fødevaresikkerheden. Hvis der overhovedet ikke blev givet påbud, var der først virkelig grund til bekymring, siger Anne Villemoes til Børsen FødevareSundhed torsdag.

Hun understreger dog, at påbudene er noget, som Danish Crown tager meget alvorligt, og derfor har slagterigiganten fordoblet antallet af sine egne kontrollører.