Slavehandlerstatuer rives ned verden over: Hvad skal vi gøre i Danmark?

Danske statuer bør ifølge Enhedslisten deklareres med info-mærkater. De Konservative kalder det udskamning.

Rytterstatuen af Frederik den 5. på Amalienborg slotsplads bør ifølge Rosa Lund få et mærkat.

Demonstranter har i løbet af den seneste tid vandaliseret statuer og mindesmærker, der har relation til fortidens slavehandel.

Det er sket i blandt andet USA, Storbritannien og Belgien, hvor voldsomme protester imod racisme er opstået efter anholdelsen af den sorte mand George Floyd, der efterfølgende døde.

Men hvordan skal Danmark håndtere problematikken, når vi har en fortid både som slavehandlernation og kolonimagt?

Spørger man Enhedslistens Rosa Lund, der blandt andet er integrations- og udlændingeordfører, ligger svaret lige for:

- Der skal være en mærkningsordning eller varedeklaration. Så alle vejnavne og statuer, der er opkaldt efter eller forestiller mennesker, der har været involveret i slavehandel, bør få det skrevet på.

Som eksempel nævner hun rytterstatuen på Amalienborg, som forestiller Frederik den 5. Her bør det ifølge Rosa Lund markeres, at der er tale om en konge, som har været involveret i slavehandel.

- Så kan turister og skoleklasser, når de går forbi den, få en anledning til at tale om Danmarks blakkede fortid som kolonimagt, siger hun til P1 Morgen.

På deklarationen bør der ifølge Lund stå: "Her er en person, som har været slavehandler".

Eksperter bør granske monumenter

Helt konkret foreslår Rosa Lund, at man bør nedsætte en kommission bestående af historikere og racismeforskere, som bør gå de danske monumenter og statuer efter i sømmene.

Det har man gjort i London, efter flere statuer med relation til byens fortid med slavehandel, er blevet vandaliseret. Byens borgmester Sadiq Khan vil derfor nedsætte en kommission, der skal vurdere, om monumenter, statuer, vægmalerier eller gadenavne flugter med byens etniske mangfoldighed i dag.

Også monumenter omkring Danmarks forhold til Grønland bør ifølge Lund deklareres, da de repræsenterer, at vi har været en kolonimagt. Men ingen monumenter skal fjernes, fastslår hun:

- Hvis vi fjerner dem, fjerner vi også muligheden for at snakke om tingene og tage ved lære af dem i dag.

Konservative: Det er 'udskamningsmærkater'

Marcus Knuth, som er De Konservatives integrations- og udlændingeordfører, er lodret uenig i Rosa Lunds forslag. Han kalder det "venstrefløjens forsøg på et ændre eller slette historien".

- Da vi opførte statuerne for hundredvis af år siden, var det fordi, at de i deres tid var store, velrespekterede, højtelskede mennesker, som gjorde noget godt i deres tid, siger han til P1 Morgen.

Marcus Knuth stiller derfor retorisk spørgsmål til, hvorvidt man også bør sætte mærkater ved statuer af Christian 4., som tillod hekseafbrændinger eller monumenter fra Vikingetiden, hvor man holdt trælle.

- Danskerne er et oplyst folk. Vi har allesammen gået i skole og lært om slavehandel og om hekseafbrændinger. Jeg har ikke brug for, at der står et skamfuldt mærkat på forskellige statuer rundt om i Danmark, siger han og tilføjer:

- Når danske skoleklasser ser på en statue af Christian den 4., har de jo netop debatten om, at han gjorde noget godt. Men de har også debatten om, at det var en anden tid, hvor man tillod henrettelser og hekseafbrændinger. Det er ikke det samme som, at man bør sætte udskamningsmærkater på.