Slettede sms'er, kontrolgen og krisestyring: I dag skal Barbara Bertelsen i Minkkommissionen

Statsministerens departementschef spiller helt central rolle i minksagen.

Barbara Bertelsen er departementschef i Statsministeriet. Her ses hun ved Folketingets åbning på Christiansborg i 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

- Vi er klar til at hjælpe dig dag og nat.

Sådan lød det, da departementschef Barbara Bertelsen i sommeren 2019 bød sin minister Nick Hækkerup (S) velkommen i Justitsministeriet.

De fleste vil nok læse citatet billedligt. Men ikke Barbara Bertelsen.

Hun lever og ånder ifølge flere kilder for sit arbejde og bruger aftener og nætter på at læse sagsbunker og sætte sig ind i politiske dagsordner og lovforslag.

I januar 2020 skiftede Barbara Bertelsen Justitsministeriet ud med Statsministeriet og blev en nøglespiller i håndteringen af corona i Danmark. I særdeleshed i sagen om aflivning af alle mink.

I dag giver hun forklaring i Minkkommissionen, som en af sagens mest centrale personer.

Men hvem er hun? Det giver vi et overblik over her.

Terror, flygtninge og coronakrise

Krudttønden i København efter terrorangrebet 14. februar 2015. Det var samme dag, at Barbara Bertelsen begyndte som departementschef i Justitsministeriet under Mette Frederiksen (S). (Foto: søren bidstrup © Scanpix Denmark)

Barbara Bertelsen begyndte som departementschef i Justitsministeriet den kolde februardag i 2015, hvor Danmark blev ramt af terror i København.

Dengang hed hendes minister også Mette Frederiksen (S). Det var hende, der havde hevet Bertelsen ind til jobbet som topchef i ministeriet og bedt hende begynde et par dage før, fordi Justitsministeriet stod over for en kæmpe opgave.

DR har talt med flere kilder til dette portræt, og netop krisestyring nævnes som en af Bertelsens spidskomptencer.

Hun er drevet af pligtopfyldelse, sætter sig dybt ned i substans og tør træffe beslutninger, lyder beskrivelserne. Til gengæld bryder hun sig ikke om, når der bliver handlet for langsomt.

Og det var netop noget af det, som både politiet og ministeriet fik kritik for i terrorsagen. Det samme skete senere på året i 2015, da flygtningestrømme fra Syrien pludselig vandrede på danske motorveje. Man var ikke ordentligt forberedt, lød det.

300 flygtningene fra Syrien på motorvej E45 i 2015. (Foto: NORDE ERNST VAN)

Om de erfaringer sad i Barabara Bertelsen, da hun som ny departementschef i Statsministeriet første gang hørte om den nye coronavirus, ved hun kun selv.

Men hun reagerede hurtigt, fremgår det af den såkaldte Grønnegård-rapport. Her har eksperter undersøgt regeringens håndtering af corona-epidemien.

Den 21. januar 2020 sendte Bertelsen en mail til en snæver kreds af ledende medarbejdere i ministeriet om den nye virus og bad om et notat fra Sundhedsministeriet.

I mailen skrev hun om risikoen for pandemier, som kan 'udvikle sig lynhurtigt både i udbredelse og mutation'. Og da hun fik et svar fra ministeriet, der nedtonede alvoren, blev hun ved med at presse på.

Samme billede tegner bogen 'Det første år', hvor forfatter Anne Sofie Kragh har fulgt Mette Frederiksen og statsministeriets arbejde.

Her fremgår det også, at Barbara Bertelsen i vinteren 2020 købte et stort forråd af mad til sin mor på Fanø, så moren ville kunne klare en corona-isolation.

'Kontronella': Detailstyring til mindste detalje

At en departementschef i Statsministeriet så nidkært researcher og dykker ned i en ny virus, er nok ikke helt almindeligt.

Men Bertelsen dykker ifølge flere kilder ned i selv de mindste detaljer i mange sager.

Mens hun var departementschef i Justitsministeriet fra 2015 til 2020, steg det antal timer, som politiet brugte på at svare på spørgsmål fra ministeriet markant.

I 2019 registrerede medarbejdere i Rigspolitiet over 11.000 timer til ministerbetjening, viser en aktindsigt. Det svarer til seks fuldtidsansatte.

Også interessen for de store enkeltsager og efterforskninger i politiet steg, mens Bertelsen var topchef i Justitsministeret, fortæller flere kilder.

Da Nordsjællands Politi i 2018 for eksempel jagtede en gerningsmand til et voldsomt økseangreb, ville Justitsministeriets med Bertelsen i spidsen være med til at bestemme, om gerningsmanden skulle efterlyses i medierne med navn.

Det forsinkede politiets efterforskning med flere timer, konkluderede en intern undersøgelse, som DR har set.

Det er den type detailstyring, som har givet Barbara Bertelsen øgenavnet 'Kontronella' blandt flere i blå uniform, og som får kilder til at beskrive hende som havende næsen i alt.

Det er dog samme kontrolgen, som ministre og kolleger roser. For eksempel tidligere Justitsminister Søren Pind, der kalder hende for en 'heltinde' i coronasammenhæng.

- Hendes indblik gjorde, at hun så truslen først. Hun har ansvaret for mange sparede menneskeliv i Danmark.

Elsket af ministre: 'Politik er ikke odiøst'

I DR's arkiver har Barbara Bertelsen de seneste fem år kun optrådt på tv, når én minister er blevet skiftet ud med én anden.

På optagelserne fra ministeroverdragelser i Justitsministeriet fornemmer man Bertelsens begejstring for sit arbejde på Slotsholmen.

- Hver eneste dag har været sjov. Det har været hårdt og lærerigt, sagde hun til Søren Pape, da han stoppede.

Også ministrenes begejstring for hende mærkes tydeligt i klippene. Da Venstres Søren Pind sagde farvel som sherif, var han bevæget og måtte undgå at kigge Barbara Bertelsen direkte i øjnene.

- Tak for et fantastisk samarbejde. Hvor er du god for det her ministerium, lød hans lovprisning.

I dag siger han om hende, at hun reagerer, når hun ser uretfærdighed og 'kaster sig foran sin minister'.

Næsten samme ord brugte Søren Pape, da han stoppede på posten.

- Du stiller krav til alle omkring dig, og du er en stærk personlighed, der vil det bedste for dit samfund.

Begge ministre har også fortalt, at de oplevede, at Barbara Bertelsen gik langt for at indfri deres politiske ønsker. Hun skubber til systemet og forsøger at gøre det 'umulige muligt'.

- Når vi har diskuteret, hvordan jura og politik skal gå op i en højere enhed, har du sagt, at politik ikke er odiøst. Det kaldes demokrati og folkestyre. Det er klart sagt af en departementschef, sagde Søren Pape til hende i sin afskedstale.

Mink og slettede sms'er: 'Hvornår ruller I jer?'

Barbara Bertelsen rådgav statsministeren til automatisk at slette sine sms'er efter 30 dage. Det gjorde hun også selv. Derfor findes deres eventuelle sms-korrespondancer om minksagen ikke.

At Barbara Bertelsen bliver helt central for Minkkommissionen, skyldes især de afhøringer, som har været indtil nu.

Flere af dem har givet et smugkig ind i Bertelsens arbejdsmetoder og i hendes ageren, da man besluttede at slå alle danske mink ihjel.

Der er fremlagt en række sms-beskeder, som hun har sendt til Henrik Studsgaard, der var departementschef i Fødevareministeriet.

Beskederne er direkte og kontante i sit sprog og fortsætter, selv når aften er ved at blive til nat. De er kun kommet frem, fordi de var gemt på Henrik Studsgaards telefon.

Bertelsen selv slettede sine beskeder automatisk efter 30 dage, og selvom politiet har forsøgt, kan beskederne ikke genskabes.

"Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;-))", skrev hun blandt andet til Studsgaard.

Samtidig er det under afhøringerne kommet frem, at Barbara Bertelsen fik fjernet en sætning, der slog fast, at det ville være 'fatalt for branchen', hvis alle mink blev slået ned, fra dokumenter til brug for regeringens magtfulde koordinationsudvalg.

Udvalget skulle træffe en beslutning om, hvordan smitten i mink skulle håndteres.

Sms-beskederne, mødet i koordinationsudvalget og Barbara Bertelsens viden om dem manglede lovhjemmel i minksagen vil blive temaerne i afhøringen i dag.

Minkkommissionen har afsat hele dagen til departementschefens forklaring fra klokken 9.

Du kan se et portræt af Barbara Bertelsen i 21 SØNDAG på søndag.

FacebookTwitter