Slide og binge står nu i Den Danske Ordbog

Ordbogen har fået 1.685 nye ord, men også ældre, velkendte ord er kommet med.

(Foto: COLOURBOX © GNU Free Documentation License)

"Binge", at se mange serieafsnit i træk, "slide", som i forståelsen af en række af billeder, og "dockingstation", en opladerstation, er blandt de nye ord i Den Danske Ordbog. 

Men også mere velkendte udtryk, som projektansat, dåseskinke og fastnettelefoni, bliver nu tilført ordbogen.

- I den her opdatering kommer der 1.685 nye ord i ordbogen, og det er en blandet landhandel, af ord der er nye i sproget og så ældre måske lidt sjældnere ord. Det kan være fremmedord, eller det kan være sammensætninger, siger ledende redaktør Lars Trap-Jensen.

Ordbogen udvides år for år, og det sker ud fra en blanding af digital og menneskelig udvælgelse.

- Vi indsamler løbende tekster, og så behandler vi dem med computeren og finder ud af, hvilke ord er de mest udbredte, som vi ikke har i forvejen, siger Lars Trap-Jensen.

- Det er en rettesnor for, hvilke ord der trænger sig på til at komme ind i ordbogen, sådan så vi hele tiden sikrer os, at de ord vi beskriver, er nogen, som findes i sproget, siger han.

Det er ikke kun nye ord, som der bruges energi på at føre ind i ordbogen. Også de eksisterende ordforklaringer får en overhaling, så de stemmer overens med nutidens kultur.

- I øjeblikket har vi for eksempel haft fokus på seksuelle minoriteter. Derfor har vi ændret en række ord, sådan så man nu også kan se, at svigersøn, svigerdatter osv. kan være folk, der er gift med personer af samme køn. 

- Vi har også tilføjet udtryk som biologisk køn og socialt køn for at vise, at der er en diskussion om, hvad køn er for noget, siger Lars Trap-Jensen.

/ritzau/

Facebook
Twitter