Slikfusk: Virksomhed sætter nye datoer på gammelt slik

En virksomhed i Nordsjælland har igennem længere tid forsynet store mængder gammelt slik og chokolade med nye datomærker.

Ifølge en tidligere ansat skete arbejdet om aftenen og natten, så ommærkningen ikke blev opdaget i forbindelse med myndighedernes kontrolbesøg. (Foto: Ntstudio © Colourbox)

En nordsjællandsk virksomhed har forsynet gammelt slik og chokolade med nye datomærker, så varerne har kunnet sælges i butikkerne som nye – til fare for forbrugernes sundhed.

Det fortæller fem tidligere rumænske ansatte i virksomheden til DR Nyheder, og deres udsagn bakkes op af en videooptagelse, der viser, hvordan de fjerner gamle datomærker på kasser med chokoladekugler og forsyner dem med nye.

- Der kom en ny lastbil med slik to til fire gange om måneden. Jeg har været med til at skifte datomærkerne på 300 – 400 paller med slik, siger Lucian, en af de rumænske arbejdere, der af hensyn til sin sikkerhed ikke ønsker sit efternavn frem. DR Nyheder kender hans fulde navn.

På videoen, der er udleveret til Fagbladet 3F – og som DR er i besiddelse af – ses adskillige paller med blandt andet chokoladekugler, hvor holdbarheden er overskredet. Det fremgår også, hvordan rumænerne fjerner de gamle datomærker med en svamp og sætter nye på.

Ommærkning skete om natten

Ifølge de tidligere rumænske ansatte skete arbejdet om aftenen og natten, så ommærkningen ikke blev opdaget i forbindelse med myndighedernes kontrolbesøg.

- Vi plejede at arbejde om dagen, og så blev vi opdaget af Skat, så bagefter arbejdede vi kun om natten, siger Lucian.

Arbejdet skete efter direkte ordre fra ejeren, der jævnligt personligt inspicerede ommærkningen, fortæller rumænerne.

- Ejeren kom forbi to gange i løbet af en vagt og tjekkede arbejdet, siger Lucian, som gennem fagforeningerne 3F og HK og organisationen Gadejuristen nu har meldt ejeren af den nordsjællandske virksomhed til politiet.

I forbindelse med en aktion mod virksomheden den 18. juni beslaglagde Fødevarestyrelsen 22 paller med slik og chokolade, hvor holdbarheden var overskredet, oplyser Michael Rosenmark, chef for Fødevarerejseholdet.

- Vi skal sikre os, at de her varer ikke bliver solgt igen, siger han.

Sagen efterforskes af politiet

Det var store mængder slik, der blev ompakket, fortæller en anden, der har arbejdet for virksomheden.

- Der var tonsvis af slik. Der var 100 kasser slik på en palle, hver kasse vejede tre kilo, og der var 10-15 paller per nat, fortæller Cristian.

I samarbejde med SKAT og Fødevarestyrelsen efterforskes sagen nu af Nordsjællands Politi.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få ejeren af den nordsjællandske virksomhed til at oplyse, hvor det gamle slik kommet fra, og hvor det er havnet.

Ifølge Fødevarestyrelsen afsløres der løbende virksomheder, der ulovligt ommærker slik og chokolade, hvor holdbarheden er overskredet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk