Sløret er løftet: Her er de fire nominerede til Cavling-prisen

Fire journalistiske projekter kan vinde Cavling-prisen, som er den mest prestigefyldte pris for journalister.

52 projekter var indstillet til Cavling-prisen. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Fire journalistiske projekter er indstillet til Cavling-prisen. Den uddeles af Dansk Journalistforbund som landets mest prestigefyldte journalistpris.

Det er Sebastian Abrahamsen og Matthias Koch Stræde fra Information for serien "Forført", Morten Svith fra Århus Stiftstidende for "Skandalechefen", Camilla Stockmann og Janus Køster Rasmussen for bogen "Bullshit" samt ni journalister fra DR for at afdække "Meningitis-sagen".

Vinderen offentliggøres 5. januar 2018 ved en prisuddelingNationalmuseet.

Fra DR indstilles Line Gertsen, Laura Marie Sørensen, Maiken Steen Frederiksen, Astrid Fischer, Matthias Friis, Niels Jacob Schøtt og Thomas Overgaard fra DR Nyheder.

Hertil kommer Jonas Deiborg og Christian Stemann fra P4 København.

52 projekter var indstillet til Cavling-prisen. Vinderen findes af Cavling-komitéen, som også har fundet de fire nominerede.

Uddeles til januar

Komitéen består af formanden Kaare Sørensen, TV2, Lars Rugaard, freelance, Søren Flytkjær, DR og Janni Gjersen Hansen, freelance.

Cavling-prisen uddeles en gang årligt i januar. Den går til "en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år", som det hedder i fundatsens paragraf 5.

Prisen består af 20.000 kroner og en statuette udført af Jørgen Rode. Statuetten forestiller Politikens legendariske chefredaktør Henrik Cavling, som var en foregangsmand inden for dansk journalistik.

1905-27 var Cavling Politikens chefredaktør. Han tredoblede oplaget fra 22.000 i 1904 til godt 75.000 i 1924. Cavling lavede Politiken om til en nyhedsavis, som afløste de gammeldags partiaviser.

Cavling-prisen blev indstiftet 18. december 1944 i det sidste halvår af den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

/ritzau/