Sløret er løftet: Nye hvide telte skal bruges til 20.000 daglige corona-test

I løbet af de seneste dage er der skudt hvide telte op fem forskellige steder i landet.

De hvide telte huser TestCenterDanmark, hvor der forventes at kunne foretage 20.000 test om dagen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De har været omgivet af en del mystik i løbet af de seneste dage, men nu løfter Sundhedsministeriet sløret.

De store, hvide telte, der er dukket op fem forskellige steder i landet, skal bruges til at foretage 20.000 test for coronavirus dagligt.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

De hvide telte kommer til at huse TestCenter Danmark, der er etableret i samarbejde mellem regeringen, Danske Regioner og Novo Nordisk. I teltene vil der også blive lavet test for antistoffer mod coronavirus.

Udover de 20.000 daglige test i TestCenter Danmark vil der som hidtil blive foretaget test på klinikker på landets hospitaler. Her er det forventningen, at der indenfor kort tid kan gennemføres 12.000 test for coronavirus. Sammenlagt vil der dermed være mulighed for at udføre 32.000 test om dagen.

- Vi har arbejdet benhårdt på at øge testkapaciteten, siden coronavirus begyndte at sprede sig i Danmark. Nu har vi fået opbygget kapacitet, og den skal vi udnytte til fulde, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

- På den måde kan vi sikre rettidig behandling af borgere smittet med Covid-19. Og vi kan følge smitteudviklingen i samfundet, og anvende den viden aktivt, når vi gradvist genåbner Danmark, lyder det videre fra ministeren.

Sundhedsstyrelsen forventer 42.000 daglige test

Sundhedsministeriets oplysninger om de nye testcentre og den øgede testkapacitet kommer, samme dag som Sundhedsstyrelsen har udsendt nye retningslinjer for, hvem der kan henvises til test.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil de nye retningslinjer give en testaktivitet på 42.000 test på hverdage.

De nye retningslinjer inkluderer flere grupper, der fra i dag og i den nærmeste fremtid også vil kunne blive testet for coronavirus:

  • Personer med lette symptomer (gældende fra i dag).

  • Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med lette luftvejssymptomer (gældende fra i dag).

  • Patienter med moderate til alvorlige luftvejssymptomer til vurdering og test (gældende fra i dag).

  • Test af personer, der defineres som nære kontakter, til en person med bekræftet Covid-19 (snarest muligt).

  • Patienter, der forventes at være indlagt i mere end et døgn (fuldt implementeret den 27. april).

  • Test af patienter i forløb, hvor der skal foretages procedurer, som vurderes at udgøre en særlig risiko (fuldt implementeret den 27. april).

  • Test af beboere og personale på institutioner, hvis der er påvist Covid-19 hos en borger eller personale på en institution (fuldt implementeret den 27. april).

Med undtagelse af i forvejen indlagte og medarbejdere i sundheds- og ældresektoren, skal borgere ringe til egen læge eller akuttelefon for at blive henvist til test. Man skal altså ikke bare møde op ved sygehuset eller de hvide testtelte.

Nye retningslinjer i sigte

Selvom Sundhedsstyrelsen altså med de nye retningslinjer har øget antallet af personer, der kan blive testet, er det fortsat allervigtigst, at borgere med symptomer - især dem med moderate og svære symptomer - kontakter lægen, der herefter vil lave en vurdering.

Det fortæller Helene Bilsted Probst, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen. Der er i de nye retningslinjer særligt fokus på risikogrupperne på for eksempel institutionerne. Det gælder derfor ikke børnehaver eller vuggestuer.

- Vi har fokus på at beskytte risikogrupper netop nu, fordi vi er i gang med at genåbne samfundet, hvor man forvente, der kan komme en øget smitte. Steder hvor folk er tæt sammen. Vi vil også rigtig gerne bryde smittekæderne, så vi begrænser smitten mest muligt.

Sundhedsstyrelsen arbejder også på nye retningslinjer, så man øger testaktiviten endnu mere. De forventes klar i den kommende uge.

- Fremadrettet vil man have fokus på smitteopsporing, så man finder de personer, som en smittet har været sammen med også to dage før, man fik symptomer. Så vil man blive testet i stedet for at skulle i selvisolation. Det kræver lidt øvelse at få sat sådan et program på plads, så det arbejder vi på lige nu, fortæller hun.

Derudover vil Sundhedsstyrelsen se på, om man skal teste medarbejdere, der arbejder på steder med risikogrupper, regelmæssigt. Ifølge Helene Bilsted Probst giver det nemlig ikke mening at teste dem en gang, da det kan give en falsk tryghed.

Skulle vi have testet flere tidligere?

For en måned siden var der meget debat i Danmark om netop test for coronavirus. For mens Sundhedsstyrelsen mente, at man kun skulle teste dem med svære symptomer, var beskeden fra Verdenssundhedsorganisation WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, "test, test, test".

Derfor er det nærliggende at spørge, om vi burde have testet flere danskere tidligere. Ifølge Helene Bilsted Probst har man i Sundhedsstyrelsen hele tiden lagt vægt på at lave retningslinjer, der på det pågældende tidspunkt gav mening sundhedsfagligt.

Hun kan dog ikke afvise, at retningslinjerne ville have set anderledes ud med den viden, vi har i dag.

- Tingene skal jo hænge sammen. Vi skal jo lave anbefalinger, der giver god faglig mening, men det skal også kunne lade sig gøre i virkeligheden, siger hun.