Slovak fundet skyldig i vold mod Papes forlovede

Den 34-årige slovak straffes med 40 dages fængsel, men straffes ikke for at have sagt "jeg kan ikke lide homoer".

Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede, Josue Medina Vásquez, forlader Københavns Byret sammen med sin bistandsadvokat, Helle Hald, efter dagens retsmøde. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

En 34-årig slovak er fundet skyldig i vold mod justitsministerens forlovede, Josue Medina Vasquez, ved at have slået ham i hovedet med et knytnæveslag.

Slovakken bliver idømt 40 dages fængsel og udvises af landet med indrejseforbud i seks år. Derudover skal han betale sagens omkostninger.

Sådan lyder dommen fra Københavns Byret.

Slovakken bliver dog ikke straffet for at have sagt, "jeg kan ikke lide homoer" i forbindelse med slaget, hvilket ellers var anklagemyndighedens påstand.

Voldsepisoden skete den 17. maj i år midt om natten foran tequilabaren LA Bar i det centrale København.

Den 34-årig slovak har under hele sagen nægtet sig skyldig i vold.

Han var i København for at se VM i ishockey. Til daglig arbejder han som erhvervs- og skatteadvokat i Polen, hvor han også har en gravid kone og to børn.

Han har siddet fængslet i 50 dage. Derfor er straffen afsonet.

Vidt forskellige forklaringer

Den forurettede, Josue Medina Vasquez, afgav under sagen forklaring i retten. Det samme gjorde en dørmand og den tiltalte 34-årige slovak.

I den forbindelse kom flere meget forskellige historier frem.

Josue Medina Vasquez forklarede, at slovakken slog ham i hovedet ud af det blå foran tequilabaren, mens han sagde, "jeg kan ikke lide homoer".

Den 34-årige slovak fortalte til gengæld, at justitsministerens forlovede lagde an på ham og senere slog ham uden for baren. Det gjorde slovakken vred, og derfor løb han efter Josue Medina Vasquez - dog uden at slå ham. Han nægtede også kommentaren om Josue Medina Vasquez' seksuelle orientering.

Da det blev dørmandens tur til at fortælle om episoden, lød det, at han havde set den 34-årige slovak slå Josue Medina Vasquez, men om det var med flad eller knyttet hånd, kunne dørmanden ikke huske.

Dørmanden vidste heller ikke, hvad der var gået forud for episoden. Han havde tidligere til politiet betegnet det som en slåskamp mellem to personer.

Udover de tre forklaringer har der også været afspillet videoovervågning fra baren. På grynede sort-hvide billeder har retten set slovakken gå frem mod Josue Medina Vasquez på en aggressiv måde, inden en dørmand gik mellem de to.

Om der blev slået i den forbindelse var svært at se, og det kunne Josue Medina Vasquez heller ikke selv huske.

En lægeattest, fremlagt i retten, viste, at Josue Medina Vasquez havde et mærke på kæben dagen efter episoden.

Statsministeren tweetede om sagen

Sagen fik stor opmærksomhed, da den kom frem i offentligheden den 17. maj.

Dengang var den 34-årig slovak sigtet for både vold og hadforbrydelse mod Josue Medina Vasquez.

Det fik statsministeren til at kommentere sagen på Twitter, hvor han blandt andet skrev: "Rystet over, at Søren Papes samlever Josue Medina Vasquez er blevet udsat for en hadforbrydelse".

Anklageskriftet har dog ikke indeholdt en tiltale for overtrædelse af straffelovens paragraf om hadforbrydelser, men kun for vold i forbindelse med fremsættelse af bemærkningen "jeg kan ikke lide homoer".

Anklager Jack Hurup havde krævet mindst 60 dages fængsel til den 34-årige slovak samt udvisning af Danmark i seks år.

- For mig at se, er der ingen tvivl om, at der er tale om vold, der er motiveret af forurettedes seksuelle orientering, sagde han under sin procedure.

Slovak vil gerne hurtigt hjem

Forsvarer Erbil Kaya havde i stedet krævet slovakken frikendt.

- Når jeg hører på forklaringerne, fremstår min klients forklaring troværdig, sagde Erbil Kaya.

Hvis der alligevel skulle ske dom, talte Erbil Kaya for en betinget dom på mellem 30 og 40 dages fængsel.

Den 34-årige slovak håbede på at undgå udvisning for hurtigt at kunne rejse hjem til sin familie.

- Det vigtigste for mig er, at jeg ikke bliver udvist. Årsagen er ganske simpel. Hele situationen har påvirket min kone og mine børn, for de har lidt mest. Jeg vil meget gerne hurtigt tilbage til dem nu, og i tilfælde af at jeg ikke bliver udvist, vil det være lettere for mig hurtigt at forlade landet, sagde han i retten.

Facebook
Twitter