Sluk cigaretten og nyd livet: Sund kost er ikke længere så vigtigt for danskerne

Det viser en undersøgelse, hvor mere end 5000 danskere er blevet spurgt om, hvad der er vigtigt for at leve et sundt liv.

Det vigtigste for at have et sundt liv er at nyde det, siger danskerne i ny undersøgelse.

Det handler ikke længere så meget om at spise sundt, hvis man skal forebygge alverdens dårligdomme og leve sundt.

I stedet er det allervigtigste at kvitte smøgerne og nyde livet - også selv om det indimellem er usundt.

Det mener danskerne i hvertfald ifølge en ny undersøgelse, som TrygFonden og tænketanken Mandag Morgen har lavet.

I undersøgelsen, hvor i alt 5.029 danskere mellem 18-80 år er blevet spurgt, kommer det at "nyde livet, også selv om det indimellem er usundt" og "undgå røg" ind på en delt førsteplads.

- Jeg synes faktisk, at det er ganske udmærket. For langt det vigtigste er, at rygning kommer helt i top, siger direktør i Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, der har været med til at udarbejde rapporten.

De adspurgte i rapporten skulle vurdere 12 forskellige sundhedsfaktorer - som for eksempel at bevæge sig i det daglige, få nok søvn, have gode venner, undgå overvægt, undgå stress og undgå alkohol.

At spise sundt er på en syvendeplads

Det er tredje gang, at undersøgelsen bliver lavet. Da den blev lavet i 2007 og 2011 mente danskerne, at det allervigtigste for at leve sundt var "at spise sundt". Men det er nu røget ned på en syvende-plads.

Og højdespringeren i den netop offentliggjorte rapport - "at nyde livet, selv om det indimellem er usundt" - lå helt nede på en sjetteplads i 2011 og en tredjeplads i 2007.

Morten Grønbæk er enig i, at nydelse har betydning for vores sundhed, men at vi helst skal nyde det sunde i livet.

- I virkeligheden kan nydelse foregå ved, at det samtidig er sundt. At man drikker moderat, at man spiser varieret, at man motionerer – det er alt sammen sundt, siger han.

Ifølge ham er der sket en positiv udvikling, fra man i 2007 første gang spurgte danskerne om, hvad det sunde liv var for dem – primært fordi vi er blevet så bevidste om, at rygning er meget farligt.

Det at undgå rygning lå i 2011 på en tredjeplads og i 2007 kom det ind på en femteplads.

- Det mest usunde er helt sikkert rygning, det skal vi have udfaset i Danmark, siger han og hæfter sig ved, at rygning stadig er den absolut største dræber blandt danskerne, når det kommer til sundhed. Herefter følger fysisk inaktivitet og alkohol.

- Derfor er det lidt ærgerligt, at alkohol står så langt nede, for det er virkelig en risikofaktor. Selv folk, der faktisk har et højt alkoholforbrug, tænker åbenbart ikke så meget over, at det faktisk er alvorligt for dem, siger han.

I undersøgelsen ligger alkohol helt nede på en 12. plads.

- De mentale faktorer vil fylde mere fremover

Men selv om kost, rygning, alkohol og motion er vigtige parametre for at leve sundt, så har danskerne også fat i den lange ende, når livsnydelse ryger ind på en førsteplads, mener Morten Grønbæk. For aspekter som livskvalitet, ensomhed og stress er også vigtige at tage højde for, mener Morten Grønbæk.

- Det betyder faktisk også rigtigt meget, siger han.

Derfor vurderer han, at de mentale faktorer vil komme til at fylde endnu mere i fremtiden i forhold til at forebygge sygdomme og leve et sundt liv.

- Hvis man ser frem i tiden, så vil der være mange, der lever med mentale usundheder som stress, angst, depression og så videre. Og det vil fylde mere fremover, siger Morten Grønbæk.

FacebookTwitter