Sluk mobiltelefonen og drop kaffen - 10 gode råd til en ordentlig søvn

Trætte elever har fået et svensk gymnasium til at lave en søvnskole. Få forskerens bud på god søvn.

Manglende søvn kan på sigt give alvorlige helbredsproblemer. Luk ned for smartphonen et stykke tid, før du skal sove, siger søvnforsker. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

På Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka tæt på Göteborg i Sverige har de oplevet så store problemer med trætte elever, at de nu har oprettet en søvnskole til eleverne.

Og søvnproblemer er et stigende problem blandt unge mennesker, siger søvnforsker Mikael Rasmussen ved Center for Stress og Trivsel. Han påpeger, at for lidt søvn kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Her er Mikael Rasmussens bud på, hvordan du sikrer dig en god nattesøvn.

  1. Prioriter din søvn. Hvis du er under 20 år, bør du få mellem 8 og 9 timers søvn hver nat.
  2. Regelmæssighed. Gå i seng og stå op på samme tid.
  3. Vær opmærksom på overgangsfasen mellem vågenhed og søvn. Luk ned for computeren, fjernsynet og din smartphone og læs i stedet en bog, lyt til musik eller ryd stille og roligt op. Du skal indikere over for dit nervesystem, at det skal falde til ro.
  4. Undgå andre stimuli. Lad være med at drikke stimuliindholdige drikkevarer som kaffe eller Cult.
  5. Anskaf en ordentlig seng. Og sørg for at have en god dyne, pude og topmadras.
  6. Sørg for masser af lys og mørke. Sørg for at få masser af lys i dine vågne timer og masser af mørke, når du skal sove. Anskaf dig nogle mørklægningsgardiner.
  7. Motion, men ikke før sengetid. Sørg for ikke at få pulsen op tæt på sengetid. Hele 2-3 timer før sengetid, bør du ikke motionere.
  8. Gå ikke sulten i seng. Men vær heller ikke overmæt, da det kan være med til at ødelægge søvnen.
  9. Gå ud af sengen, hvis du ikke kan sove. Hvis du har svært ved at falde i søvn, og hvis det står på i mere end 14 dage, så stå op. Ellers ender det med, at sengen bliver forbundet med vågenhed. Gentag det så ofte, som det er nødvendigt.
  10. Stå op på samme tid hver morgen. Derudover er det ikke særligt smart at tage en lur, og ofte er det en indikation på, at du ikke får nok søvn. For mange lure betyder, at du kommer til at sove dårligere fordi søvnpresset bliver mindre.