Slut med alkohol i Qaanaaq

Det grønlandske hjemmestyre har stoppet for al udskænkning af alkohol i Qaanaaq. Beslutningen kommer efter oplysninger om, at mange børn i byen går for lud og koldt vand på grund af forældrenes alkoholmisbrug.

Salg af øl og spiritus er slut i den grønlandske by Qaanaaq med øjeblikkelig virkning. I går kom det frem, at flere børn i byen går for lud og koldt vand. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Grønlands Hjemmestyre har med øjeblikkelig virkning lukket for al salg og udskænkning af alkohol i Qaanaaq.

Det bekræfter Grønlands hjemmestyres direktør Kai Kleist over for DRs Nyhedsbureau.

I går kom det frem, at børnene i byen går for lud og koldt vand, mens forældrene er mere eller mindre ude af stand til at tage sig af dem på grund af alkoholmisbrug.

Samtidig forlyder det, at der i næste uge rejser en delegation med landsstyremedlem for familiedirektoratet Aleqa Hammond i spidsen, til Qaanaaq for at se på forholdene.

I går samledes alle forældre til børn, der havde været med i et projekt på skolen for at drøfte filminstruktør og projektleder Karen Littauers udtalelser om alkoholproblemerne i Qaanaaq, der startede debatten.

Karen Littauer har netop afsluttet et 3 måneders projekt for børn og unge i samarbejde med den østgrønlandske instruktør Orto Ignatiussen.

Det blev også diskuteret, hvordan de ville forholde sig til disse udtalelser. Mange var vrede og skuffede over, at Karen Littauer havde udtalt sig om byens alkoholproblemer, men enkelte var glade det.

I medierne i Grønland har der siden været en heftig debat i gang. Det grønlandske hjemmestyre vil senere i dag udsende en pressemeddelelse om problematikken i Qaanaaq.

Facebook
Twitter