Slut med HIV-smittede børn i Danmark

På Skejby Sygehus er børnegruppen blevet nedlagt på afdelingen med HIV-patienter. Der bliver ikke født børn med HIV længere i Danmark.

På Skejby Sygehus er børnegruppen blevet nedlagt på afdelingen med HIV-patienter. Der bliver ikke født børn med HIV længere i Danmark. (© DR Østjylland)

På Skejby Sygehus er børnegruppen blevet nedlagt på afdelingen med HIV-patienter.

Det er et tegn på, at det danske sundhedssystem har vundet en stor sejr i kampen mod HIV.

Sådan lyder meldingen fra Statens Serum Institut, hvor afdelingslæge Susan Cowan oplyser, at der ikke længere fødes HIV-smittede børn i Danmark

Generelle screeninger har hjulpet

- Efter at vi fik den generelle screening har vi ikke modtaget anmeldelser om børn, der skulle være født med HIV i Danmark, siger Susan Cowan.

Siden januar 2010 har alle gravide herhjemme fået et obligatorisk tilbud om test af blandt andet HIV og alene sidste år afslørede blodprøverne 10 ukendte smittebærere.

De kom straks i behandling og endte derfor med at føde sunde og raske børn, oplyser Susan Cowan.

Stadig mange fordomme omkring HIV

Hun vurderer, at testen årligt sikrer to børn imod at få HIV i fødselsdagsgave af deres mor, også selvom den frygtede virus ikke længere er en dødsdom.

- Det er ikke sjovt at have en kronisk sygdom, som betyder, at du hver dag skal være hundrede procent sikker på, at du får taget din medicin til tiden, siger Susan Cowan.

Hun pointerer, at der også stadig er megen sludren i krogene og skræk forbundet med HIV.

.

Facebook
Twitter