Slut med hjemmearbejde: Efter halvandet år møder Mikkel endelig sine 'nye' kolleger

Ansatte kan i dag vende fysisk tilbage til arbejdspladsen på fuldtid.

Ifølge Finansministeriet er det 600.000 lønmodtagere, der har arbejdet hjemme siden seneste nedlukning - men nu altså igen kan møde fuldt ind på arbejdspladsen.

I dag kan vi endegyldigt vinke farvel til hjemmearbejde og møde ind på fuld tid, hvis vi ønsker.

Det anbefales nemlig ikke længere, at man begrænser det fysiske fremmøde i kampen mod corona.

Siden i går har det officielt været muligt for offentligt ansatte at møde 100 procent ind på job, men i dag bliver nok dagen, hvor kontorerne i Danmark for alvor vil blive fyldt.

En af dem, der i den grad nyder at sætte sig i kontorstolen på arbejdspladsen er 28-årige Mikkel Hostrup, der er vandløbsmedarbejder i Frederikshavn Kommune.

Siden han blev ansat i marts sidste år, har han stort set ikke haft en almindelig arbejdsdag, hvor han har arbejdet side om side med kollegerne.

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. At vi skal til at snakke sammen uden først at ringe op via Skype eller telefon, siger han.

Mikkel Hostrup ser frem til at få spandevis af "guldkorn" fra sine kolleger, når han møder ind. (Foto: Line Grønbech)

Han er sikker på, at det giver en bedre sagsbehandling. Og så ser han frem til at få en bedre makker-oplæring.

- Jeg glæder mig mest til det der med, at de erfarne kolleger kommer med deres guldkorn. At de bare falder af lige så stille, i stedet for at jeg skal opsøge dem over telefonen.

Nu skal der pustes til fællesskabet

Mikkel Hostrup er én af tre nye kolleger i den 25 mand store afdeling. Ifølge hans chef er netop de nye nogle af dem, det er vigtigst at tage hånd om nu.

- Der er jo nogen, der aldrig har set deres kolleger i virkeligheden. Selvom de har været her i et år eller halvandet, har de nye haft det allersværest under corona, vil jeg sige, siger afdelingsleder Catrina Kristensen.

Derfor skal der pustes til fælleskabssfølelsen i afdelingen.

- Mit fokus kommer til at være på, at vi skal have noget fælles, og at vi lige ved, hvem vi skal spørge om hvad og hvornår. Det er det, der kan være svært, når man arbejder hjemmefra, siger Catrina Kristensen.

'Det er bare noget andet end et Skype-møde'

Og lige præcis guldkorn fra kolleger, fællesskab og faglig sparring glæder man sig også til at få et ordentligt skud af i Vejen Kommune.

- Det er bare noget andet end et Skype-møde. Vi har egentlig produceret lige så meget, som vi plejer, men vi har lige manglet det sidste i forhold til at kunne spare på kryds og tværs af afdelingerne, fortæller Jens Josephsen, der er leder af Erhverv og Plan i Kommunen.

Det er dog ikke uden spænding i kroppen, at de ansatte i Vejen Kommune møder ind til fuldt fremmøde i dag.

- Det er lidt ligesom første skoledag.

- Jeg har været hjemme de sidste 11 måneder. Jeg tror, jeg har været inde cirka otte gange. Jeg glæder mig virkelig til at sidde sammen med mine kolleger igen og få noget liv på gangene, siger Berit Thuesen, der er ingeniør i Vejen Kommune.

Direktør: Nogle gange er hjemmearbejde den bedste løsning

Men selvom både ansatte chefer ser frem til at kunne fylde kontorlandskaberne igen, så er der også mange, der har glædet sig over muligheden for at kunne arbejde hjemme. Og derfor står man i Vejen Kommune klar til at skabe et anderledes arbejdsliv for sine ansatte på ryggen af de erfaringer, man har fået under coronahjemsendelsen.

- Ledelsen er bestemt åben over for ønsker om hjemmearbejde.

Kommunaldirektør i Vejen Kommune ser helt bestemt hjemmearbejde som en del af den fremtidige arbejdsgang i Kommunen. (Foto: Dr)

- Jeg håber, at vi ser en fremtid, hvor vi kan bruge hjemmearbejde som en mulighed, hvor den bedste løsning er at sidde hver for sig. Nogle gange vil den bedste løsning være, at man møder ind, men ikke altid, lyder det fra kommunaldirektør Ole Slot.

Og sådan er det ikke kun i Vejen. Hjemmearbejde vil fremover blive en langt større del af danskernes arbejdsliv, mener professor Thomas Bredgaard fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

- Pandemien og nedlukninger har vist, at mange flere jobs, end vi regnede med, kan varetages hjemmefra. Ikke nok med det, har det overvejende set været en positiv oplevelse at arbejde hjemmefra, siger han.

Han mener, at det nok særligt er arbejdsgiverne, der under corona har fået øjnene op for hjemmearbejdets værdi.

- Der har nok været en skepsis fra visse arbejdsgiveres side i forhold til, at folk nu også fik lavet nok arbejde, når de arbejdede hjemmefra. Der er meget, der tyder på, at den skepsis er forduftet under corona, siger Thomas Bredgaard.

Mikkel tager gerne en arbejdsdag hjemme

Det er også tilfældet på Mikkel Hostrups arbejdsplads. Det har vist sig, at visse opgaver egner sig godt til den ro, man kan finde derhjemme i stedet for i et åbent kontorlandskab. Derfor vil det stadig være en mulighed - også for Mikkel Hostrup.

- Hvis det er en opgave, der kræver fuld koncentration, er det måske bedre at sidde derhjemme, siger han.

Men i dag nyder Mikkel Hostrup at se sine kolleger flokkes i det åbne kontorlandskab - slæbende på computerskærme og andet habengut, som nu skal tilbage på rette plads.

- Det er megafedt at være kommet tilbage! Jeg har slet ikke troet, at der skulle være så mange, som der er. Man bliver rigtig glad, når man ser, at folk stempler ind og kommer til at være her på arbejdspladsen, siger han.

Facebook
Twitter