Slut med klamme toiletter: Bilister skal føle, de er på et 5-stjernet hotel

Flertallet af danskere er utilfredse med danske rastepladstoiletter, viser en undersøgelse. Ved Aarhus har man erklæret krig mod de uhumske toiletter.

René Kristensen, indehaver af rastepladscafeteriet Info-Teria ved Aarhus, fortæller, at hans kunder har taget positivt imod betalingstoiletterne. (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

Tomme toiletruller, urinstank, skægstubbe i vasken og i værste tilfælde afføring på gulvet.

Sådan beskriver lastvognschauffør Tage Nielsen toiletoplevelsen på danske rastepladser.

- Danske rastepladstoiletter er blandt de ulækreste i Europa, siger han.

Ligesom mange af sine kolleger kører Tage Nielsen typisk hjemmefra mandag morgen og er først hjemme fredag eftermiddag igen. Derfor er han nødsaget til ind i mellem at bruge de danske rastepladstoiletter, selv om det ofte er en meget uhumsk oplevelse.

- Jeg er ked af at skulle sige det om mine kolleger, men der må være mange svin i mellem, siger Tage Nielsen, der mener betalingstoiletter er løsningen.

Tage Nielsen er langt fra alene om at væmmes ved de danske rastepladstoiletter. I en undersøgelse foretaget af Epinion for sælgernes fagforening Business Danmark svarer kun hver fjerde dansker, at de er tilfredse med renligheden på toiletterne på danske rastepladser.

Hele 29 procent er direkte utilfredse med forholdene.

Lastvognschauffør Tage Nielsen håber, at flere rastepladser vil indføre betalingstoiletter, fordi han mener, det kan være løsningen på ulækre rastepladstoiletter. (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

Vi har fået så ekstremt meget ros, at vi næsten ikke kan være i os selv

René kristensen, indehaver info-teria

Samme system som i Tyskland

De uhygiejniske toiletforhold eksisterer til trods for, at transportministeren sidste år foreslog indførelsen af betalingstoiletter på rastepladserne langs de danske motorveje som løsning på beskidte toiletter.

Indtil videre har kun to rastepladser i Danmark indført betalingstoiletter. Den ene er Hylkedal Vest ved Kolding, og den anden er Info-Teria i Pedersminde ved Aarhus.

Begge steder har kunderne modtaget betalingstoiletterne med et smil, selv om betalingstoiletter mest er noget, man oplever i Sydeuropa.

- Vi ville gerne have renere toiletter, så vi har indført samme system som de har i Tyskland, siger Rene Kristensen, indehaver af Info-Teria.

Indehaver af Info-Teria, René Kristensen, fremviser sit nye automatiske toilet, hvor brættet drejer og desinficerer sig selv. (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

Kunderne er glade

Han har investeret i et toilethus til 2 millioner kroner. Kunderne betaler fem kroner i en betalingsautomatik for at komme gennem møllen og bruge toilettet, og så modtager de en rabatkupon på 2,5 kroner, som de kan handle for i butikken efterfølgende.

René Kristensen har desuden afsat personale til stort set hele tiden at rengøre toiletbygningen.

- Folk skal kunne mærke, der er en forskel, når de kommer gennem vores betalingsmølle. De skal føle, de er på et 5-stjernet hotel, siger han.

Reaktionerne har ifølge indehaveren været over alt forventning.

- Vi har fået så ekstremt meget ros, at vi næsten ikke kan være i os selv, siger han.

Han håber, at flere vil følge i deres fodspor, selv om det på kort sigt er en stor udgift.

- Efter min bedste overbevisning vil man inden for en årrække se det her overalt, siger han.

Børn og spisende gæster kan benytte toiletterne gratis i Pedersminde.

Der er i alt 32 bemandede rastepladser langs det danske motorvejsnet.