Slut med at købe 12-tallet: Firma bag salg af eksamensopgaver forbydes

Forbrugerombudsmanden nedlægger forbud mod fixminopgave.dk, der sælger opgaver til gymnasieelever.

Elever risikerer bortvisning, hvis de afleverer en besvarel-se, som de har købt af Fixminopgave.dk.(arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

En lang næse venter de elever på gymnasiale uddannelser, der havde regnet med at købe sig til en god karakter ved dette års eksaminer.

Virksomheden Fixminopgave.dk bliver nemlig forbudt og skal omgående stoppe med at sælge opgaver, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til DR Nyheder.

- Fixminopgave tilbyder hjælp til snyd, og det er efter min opfattelse i strid med god skik. Uddannelserne skal dygtiggøre eleverne, og derfor harmonerer det ikke med formålet med vores offentligt finansieret uddannelser at skrive deres opgaver, siger hun og tilføjer.

- Det er aktiviteter, som efter min opfattelse er ganske uetiske.

Fixminopgave.dk har siden foråret sidste år tjent penge på at sælge opgaver til blandt andre gymnasieelever. Firmaet garanterede, at eleverne fik den karakter, de betalte for. Ellers fik de pengene tilbage.

Sågar har unge midt under en skriftlig eksamen kunnet betale sig fra at få en god karakter, da de indtil august sidste år havde adgang til internettet under eksamen.

Når forbuddet kommer nu, skyldes det netop, at eksamensperioden begynder i morgen, siger Forbrugerombudsmanden.

Hvis firmaet overtræder forbuddet, risikerer det bødestraf eller indtil fire måneders fængsel.

DR3 har fulgt stifteren af firmaet Fixminopgave.dk i dokumentaren '12-tal til salg'. Du kan se programmet på DRTV her.

Fortsætter og flytter firmaet til England

Forbuddet mod firmaet bag hjemmesiden er midlertidigt og kan ske, fordi Forbrugerombudsmanden mener, at aktiviteterne hos Fixminopgave.dk er i strid med god markedsføringsskik.

Sagen er nu indbragt for Sø- og Handelsretten, der skal tage endelig stilling til firmaets virke.

- Jeg forventer, at Sø- og Handelsretten giver os ret, siger Forbrugerombudsmanden.

20-årige Frederik Drews, som er stifteren af firmaet, siger til DR Nyheder, at firmaets aktiviteter fortsætter, da han har solgt det til et engelsk selskab.

- Som tingene udviklede sig i går, har jeg valgt at sælge Fixminopgave.dk for primært at kunne fortsætte med at hjælpe pressede elever og beskytte vores kunders anonymitet, siger han.

Men den engelske del har Forbrugerombudsmanden også nedlagt forbud mod, siger hun.

Dog kan det være, at dansk lovgivning ikke kan bruges til noget nu, da dansk lov ikke gælder i andre EU-lande. I så fald må Forbrugerombudsmanden håbe, at de engelske myndigheder er på Forbrugerombudsmandens hold.

- Hvis selskabet er etableret i et andet EU-land, så er det det lands love, der gælder. Så det bliver et spørgsmål, om vi kan overbevise Sø- og Handelsretten. Hvis den vurderer, at firmaet ikke er underlagt dansk lovgivning, så skal jeg rette henvendelse til kollegaer i andre EU-lande, forudsat at selskabet er etableret i andre EU-lande. På nuværende tidspunkt ved vi ikke, hvor det pågældende firma er etableret, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Hun har på trods af manøvren fra firmaets stifter tiltro til, at forbuddet alligevel kan håndhæves, understreger hun.

  • TIP OS Har du købt en opgave hos Fixminopgave.dk, eller arbejder du som skribent for firmaet? DR Nyheder vil gerne høre din historie. Skriv en mail til journalist Maja Maach på mlrk@dr.dk

Politikere ville have forbud

Fixminopgave.dk blev startet sidste år i frustration over skolesystemet og karakterræset blandt de unge.

Opgaverne er blevet skrevet af studenter og studerende. Elever har for eksempel betalt 550 kroner for at få hjælp til at få 12-tallet i et bestemt fag i gymnasiet.

Ville de have hjælp til den sidste store skriftlige opgave kaldet SRP, kostede det 5.500 kroner for hjælp til at få karakteren fire, mens de måtte betale 7.950 kroner for at få hjælp til 12-tallet.

Eleverne risikerer bortvisning, hvis de afleverer en besvarelse, som de har købt af Fixminopgave.dk.

På Christiansborg vakte firmaets aktiviteter så meget røre, at et politisk flertal allerede i juni sidste år erklærede sig klar til at stoppe det. Men på det tidspunkt var undervisningsminister Merete Riisager (LA) imod et forbud.

Men i starten af året vendte hun på en tallerken og sagde, at nu skulle Fixminopgave.dk og andre lignende tiltag forbydes.

- Når jeg kigger på den stigende aktivitet, FixMinOpgave har, må jeg bare konstatere, at det her er så alvorligt, at vi bliver nødt til at se på, om vi kan lave et forbud, lød det 23. januar fra ministeren.

Facebook
Twitter