Slut med solceller de luxe

Regeringen fremsætter i dag nyt lovforslag, der gør det mindre fordelagtigt for private at købe solcelleanlæg.

Regeringen fremsætter i dag nyt lovforslag, der gør det mindre fordelagtigt for private at købe solcelleanlæg. (Foto: Almegårds Kaserne © DR)

Aftalen om den fremtidige ordning for solceller er netop fremsat. Det betyder, at sidste uges aftale mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti er trådt i kraft fra dags dato.

Aftalen gør det mindre fordelagtigt for private at investere i solcelleanlæg.

Har man senest mandag, 19. november, indgået en bindende aftale med en solcellevirksomhed om at købe et solcelleanlæg, er man fortsat på den gamle støtteordning.

Dog skal netselskabet have modtage en anmeldelse af anlægget inden 30 dage efter lovforslaget er fremsat - altså 20. december 2012. Og anlægget skal derudover være nettilsluttet senest seks måneder efter lovforslaget er fremsat, hvilket er 20. maj 2013.

Usædvanlig weekend

Opfylder man de to kriterier, er man altså fortsat på den årsbaserede nettomålerordning i 20 år. Fra og med i dag er man derimod på en timebaseret nettomålerordning.

Hermed slutter også nattearbejdet for de virksomheder, der handler med solcelleenergi. Fra torsdag til søndag blev salget af anlæg omtalt som "fuldstændig forrygende" og "over al forventning" af firmaet Solar Panels daglige leder, Poul Schack.

Også Jacob Hokland, der er presseansvarlig ved energiselskabet EnergiMidt, kunne melde om en usædvanlig weekend:

- Vi har kunder, der har rendt rundt med lommelygte klokken tre om natten for at måle tag op til solceller. De har taget billeder med blitz, afgivet ordrer og bedt om bekræftelse med det samme. Så vi har siddet og ringet til folk midt om natten lørdag og søndag.

- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forventet, at det blev så vildt.

Fra Dansk Solcelleforening melder sekretariatschef Ove Folmer Jensen, at der i år er solgt godt 30.000 anlæg, hvoraf de 20.000 blev solgt, efter at det kom frem, at en lovændring var på vej.