Slut med at være kastebold: Patienter får fast læge

Det er snart fortid med patienter, der føler sig som kastebolde i systemet og med dumme misforståelser, siger Danske Regioner.

De mest syge patienter slipper i fremtiden for at forklare om deres sygdom og symptomer til mange forskellige læger. (© Colourbox)

De mest syge patienter slipper i fremtiden for at forklare om deres sygdom og symptomer til mange forskellige læger.

Når de skal behandles på sygehuset, er det nemlig fremover én fast læge, der skal være omdrejningspunktet og stå for behandlingen.

Det mener Danske Regioner, som nu går i gang med indføre modellen på en lang række afdelinger og sygehuse.

Borgernes største ønske

Alt for mange patienter oplever nemlig at blive kastet rundt.

- Rigtig, rigtig mange mennesker oplever, at de er kastebold mellem forskellige læger, på tværs af sygehusenes afdelinger, på tværs af specialer og endda mellem kommuner og almen praksis, siger direktør for Danske Patienter Morten Frejl til DR Nyheder.

Og det er dét problem, Danske Regioner nu prøver at løse.

På borgermøder ei alle landets fem regioner har Danske Regioner nemlig spurgt cirka 600 borgere om, hvad der står øverst på deres ønskeliste.

- Det med, at der er én, der har overblikket, var gennemgående i borgernes ønsker, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen til DR Nyheder.

- Det er meget betryggende

Et af de steder, hvor man allerede har behandlingsansvarlige læger - altså læger, som er fast knyttet til de samme patienter - er på Hvidovre Hospital.

Og er en stor fordel, fortæller en af patienterne, Per Tåstrup.

- Det var virkelig rart. Lige pludselig kunne vi se, at der var en, der havde ansvar for det hele, og det var meget betryggende, at man havde én, som man kunne henvende dig til, siger Per Tåstrup til DR Nyheder.

Behandlingen bliver bedre

Og det er ikke kun for patienterne, at samme læge er en fordel. Det gælder også for lægerne, siger overlæge på Hvidovre Hospital, Juri Pedersen.

- Det er en stor gevinst. Når lægen kender patienten og patientens historie, bliver det meget nemmere at forholde sig fagligt velkvalificeret til det, og det kommer der bedre behandling ud af, siger Juri Pedersen til DR Nyheder.

Danske Regioner indfører de behandlingsansvarlige læger i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger.

Men det er ikke på alle patienter, der vil få deres egen faste læge nu og her.

Først fra 2018 bliver ordningen indført i hele landet.