Små festivaler aner dødsstødet frem for redningsplanken: 'Vi kan ikke sende vores gæster ud for at sove på en bænk'

Forbud mod overnattende gæster og krav om sektionsopdelte festivaler kan betyde endnu et år med aflysninger.

Hvis ekspertgruppens anbefalinger bliver gennemført ned til mindste komma, så vil det medføre aflysning af landets større festivaler - og sandsynligvis også en række af de mindre. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det er med tilbageholdt åndedræt, at en række af landets mindre festivaler afventer de politiske forhandlinger om afviklingen af sommerens festivaler.

For selvom coronaekspertgruppen har blåstemplet festivaler med under 10.000 deltagere, så kan mange af dem blive tvunget til at aflyse alligevel, hvis ikke de må have overnattende gæster.

- Der er jo en lang række mindre festivaler i Danmark, blandt andet ude på øerne. Og selvom man måske kun samler nogle få tusinde mennesker, så er det ikke sikkert, at der er andre overnatningsmuligheder i nærheden.

- Og det, at man kommer og er på festivalen flere dage i træk, det er måske det, man sælger billetten til publikum på, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.

Brancheorganisationen er fælles talerør for landets spillesteder og store såvel som små festivaler.

En af de mindre af slagsen er Avernax på Avernakø i det sydfynske øhav. Her er et nej til overnattende gæster en stor trussel mod festivalens koncept.

Avernakø har omkring 100 faste beboere, men om sommeren strømmer i omegnen 600 festivalgæster til for at deltage i Avernax. Festivalbilletten inkluderer fri mad og øl. (Foto: David Grant for Avernax © Avernax)

Det omfatter nemlig en all inclusive-oplevelse i midten af august med fri mad, øl og overnatning, når man har betalt billetten.

Men hvis ikke, det kan lade sig gøre at overnatte på festivalen, så bliver det vanskeligt at gennemføre den, fortæller kommunikationsansvarlig Laura Kjeldbjerg.

- Vi vil sindssygt gerne afholde den her festival. Vi har ikke lyst til at aflyse for andet år i træk, og vi vil selvfølgelig gerne strække os på mange måder for at kunne få det her til at ske.

- Men at skulle fragte folk frem og tilbage (fra øen, red.) på daglig basis, det vil være meget, meget svært.

Sektionsopdeling er en lyseslukker

I foreningen bag Alive Festival i Thy holder man også vejret i øjeblikket.

Normalt kommer omkring 3.000 gæster fra nær og fjern til for at opleve musik, kunst og udflugter i det lokale sommerland.

Men lige nu kan sekretariatsleder Esben Halkier, der står i spidsen for 80 frivillige, ikke afgøre, om festivalen bliver til noget, der ligner det, gæsterne vant til.

- Vi ligger i et skæringspunkt, hvor vi er store nok til, at restriktionerne er super vigtige og nødvendige for os, men samtidig små nok til, at et enkelt krav til eller fra kan gøre det praktisk umuligt at gennemføre vores festival.

Udover musik og kunst forsøger Alive Festival at integrere Thys natur i festivaloplevelsen. Konceptet vil være svært at gennemføre i år, hvis politikerne følger eksperternes anbefalinger, lyder det fra festivalen. (Foto: Richo Lund Hald © Alive Festival)

Uden overnattende gæster ser det mere end svært ud, vurderer han.

- Vi har mange gæster, der kommer langvejs fra. Og det er problematisk, hvis vi ikke kan sikre et sted, de kan være om natten. Vi kan ikke sende vores gæster ud for at sove på en bænk.

Esben Halkier mener ikke, at det kan være hensigten med anbefalingerne, at festivalerne sender deres gæster ud i de omkringliggende områder.

- Hvis målet er at gennemføre de her arrangementer, så er det afgørende, at den endelige lovgivning tager højde for nogle af de her udfordringer eller giver mulighed for lokale løsninger.

Udover et maksimalloft for antallet af deltagere anbefaler coronaekspertgruppen blandt andet, at sommerens festivaler inddeles i lukkede sektioner med højst 2.000 gæster i hver.

En anbefaling, der er problematisk for en festival som Alive Festival, der holder til i et kuperet parkterræn, hvor det går op og ned.

- Det er en anbefaling, der tilgodeser festivaler, der afholdes på flade plæner. Men det er ikke det, man kommer på Alive for at opleve. Det er en trussel for sådan nogle som os, der lever af at være kreative med den plads, vi har, siger han.

Campen er en 'del af vores dna'

Ekspertgruppens anbefalinger, som de er nu, vil i praksis betyde aflysning af større festivaler som Roskilde Festival, Tinderbox, Northside, Heartland og Jelling Musikvestival.

Alle de nævnte festivaler har langt flere end de 10.000 gæster, som ekspertgruppen anbefaler som maksimum for sommerens festivaler.

En festival som Skive Festival ligger med normalt 12.000 gæster også på den forkerte side af det loft, men bestyrelsesformand Michael Eiskjær er parat til at holde deltagerantallet under grænsen i år.

Skive Festival afvikles normalt i den første weekend i juni. Men i år er festivalen på Strandtangen ved lystbådehavnen flyttet til starten af september. (© Skive Festival)

Festivalen har allerede taget konsekvensen af coronasituationen og flyttet festivalen fra juni til første weekend i september.

- Til den tid er mange vaccineret, og derfor kan restriktionerne være lempet yderligere. Vi krydser fingre i Skive, lyder det fra bestyrelsesformand Michael Eiskjær.

Men arealkravene og et muligt forbud mod overnattende gæster vækker bekymring.

- At vi ikke må have en camp har stor betydning for os, fordi det er en del af vores dna, og samtidig noget, der giver mere end 2.500 gæster til festivalen.

Michael Eiskjær slår dog koldt vand i blodet.

- Vi tager den lidt med ro lige nu. Der er stadig tale om anbefalinger, og vi tror på, politikerne selv kan se, det er lige 'livrem og seler' nok, siger han.

S vil ikke 'sætte det hele over styr'

Ekspertgruppens anbefalinger ventes at blive et emne, når partilederne i næste uge skal diskutere yderligere genåbning med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det er i sidste ende op til et politisk flertal, hvorvidt man vil følge anbefalingerne fra eksperterne.

Men allerede nu understreger Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, at regeringen vil lægge sig tæt op ad ekspertgruppens anbefalinger.

Eksperternes anbefalinger står ikke mejslet i sten alle sammen, lyder beskeden fra Kasper Sand Kjær (S). Men regeringen kommer til at lægge sig tæt op ad dem. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Vores udgangspunkt er, at når vi har nedsat en ekspertgruppe med sundhedsfaglige eksperter, så er det, fordi vi har brug for deres rådgivning til, hvordan vi finder en vej, hvor vi kan kan have de store forsamlinger henover sommeren, men hvor det foregår sikkert og med mindst mulig risiko.

- Og når vi går op i det, så er det, fordi vi ikke vil risikere at sætte det hele over styr i en situation, hvor vaccinerne er ved at blive udrullet, og hvor vi er ved at have kontrollen over corona, siger han.

Kasper Sand Kjær vil dog ikke lukke døren helt forud for de kommende forhandllinger.

- Vi kommer til at læne os op ad anbefalingerne. Men det betyder ikke, at der ikke vil være nogle veje mellem de anbefalinger og en sikker måde at have de store forsamlinger på. Det er det, vi må udforske i næste uge både sammen med ekspertgruppen og med Folketingets partier.

Et flertal i Folketinget har tidligere forlænget den såkaldte arrangørordning til at gælde henover sommeren, så arrangører af aflyste festivaler kan søge om kompensation.