Da landet sidste år var lukket ned, kørte 31-årige Ronja Leth og hendes kæreste Anders fra parrets lejlighed i Valby til Sondrup i Østjylland.
I den lille landsby i Odder Kommune drejede parret ind ad en perlegrusindkørsel, blev mødt af et kampestenshus fra 1851 med blåsprossede vinduer og faldt pladask for drømmen om en ny tilværelse.
- Vi kiggede bare på hinanden i bilen og sagde: Shit mand, det her bliver vi jo nødt til at købe, siger Ronja Leth i dag, et år efter at parret og deres to børn flyttede ind.
Ronja Leth er født og opvokset på Vesterbro i København, så det lå ikke i kortene, at hun skulle ende i et bondehus i Jylland. Men da alternativet var lange pendletider og en dyr forstadshave, var hun åben for idéen.
- Vi var kommet til et punkt i vores liv, hvor vi ikke rigtigt var bundet af noget: Jeg skulle til at have nyt job, og vores børn gik i institution, så hvis vi skulle rykke, var det der, siger hun.
I Sondrup findes et lille yogastudie, og i nærheden ligger en vingård. Det passer perfekt: For Ronja elsker yoga, og Anders drømmer om at udvide rækkerne med vinstokke, som hører til deres nye hus.
Ronja og Anders er del af et større mønster, som lige nu trækker tydelige spor i flyttestatistikkerne: Flere småbørnsfamilier vender storbyerne ryggen til fordel for omegnskommuner som Køge, Frederikssund, Skanderborg, Silkeborg, Odder og Rebild.
I 2010 flyttede der 3.724 flere børn i alderen 0-5 år væk fra København, Frederiksberg og Aarhus, end der flyttede til.
I 2020 var det tal steget med 78 procent, så storbykommunerne blev 6.638 småbørn med forældre færre.
Det viser analyser, som DR Nyheder har lavet på data fra Danmarks Statistik.
Den store tendens er stadig, at storbyerne vokser - primært fordi der bliver født mange nye byboere - men kigger man på de underliggende statistikker, er der altså et stigende antal småbørnsfamilier, som vælger storbyen fra.
Som det fremgår af grafen ovenfor, er udviklingen accelereret siden 2019, og den vil ifølge ph.d. i statskundskab og direktør for det private forskningscenter Fremforsk Jesper Bo Jensen ændre Danmarkskortet de kommende år.
- Der er klart en tendens, der går væk fra det urbane. De kommende 10-20 år vil vi se, at flere bor i de mere tyndtbefolkede dele af landet. Spredningen af befolkningen vil blive større, end vi har set de seneste år, siger han.
Ifølge Jesper Bo Jensen skal det store spring fra 2019 til 2020 forklares med coronakrisens nedlukninger og medfølgende lejlighedskuller og frihedstrang.
- Det boom, vi ser i 2020, vil formentligt tage lidt af igen, men tendensen vil fortsætte i årene fremover, fordi vi gerne vil have mere plads, og fordi vi ikke længere behøver at bo samme sted, som vi arbejder, siger han.
I 2020 modtog Rudersdal, Skanderborg, Silkeborg og Egedal Kommune flest tilflyttere i alderen 0-5 år.
Som det fremgår af kortet ovenfor, er der i det hele taget et klart mønster i, at småbørnsfamilierne flytter til de kommuner, som ligger lige op ad København og Aarhus.
Det er nærliggende ikke at flytte alt for langt væk fra den lejlighed i byen, som man måske kommer fra, forklarer seniorforsker og ekspert i bosætning ved Aalborg Universitet Helle Nørgaard.
Mød tre andre familier, der har skiftet by ud med land
Men det, der har størst betydning for børnefamiliernes bosætning, er de nærmeste venner og forestillingen om det gode liv, understreger hun.
- Selvfølgelig spiller økonomi en rolle, men vi indretter os i mindst lige så høj grad efter, hvad vi mener, skaber et godt liv for vores børn. For mange er det stadigvæk hus og have frem for byen, siger Helle Nørgaard og tilføjer
- Udviklingen er især drevet af dem, der allerede er flyttet ud, og som måske hen over en sommerferie får trukket andre vennepar med.
Den pointe erklærer fremtidsforsker Jesper Bo Jensen sig enig i.
- Det er ligesom blevet det rigtige at gøre. Det at bo i parcelhus eller helt ude på landet er blevet den rigtige måde at leve på for småbørnsfamilier, siger han.
I kampestenshuset i Sondrup griner Ronja Leth over sin fireårige datter Alva, der leger børnehave med en samling vinbjergsnegle.
- Det har jeg aldrig gjort. Jeg tør ikke engang røre dem, siger Ronja Leth.
Når hun skal pege på det, hun sætter allermest pris på ved sit nye liv, fremhæver hun lydene, lugtene og roen.
- Jeg har en hektisk hverdag på akutmodtagelsen, men når jeg kører ind i den her gårdsplads, falder alting ned, siger hun.