Småbørnsfamilier strømmer til omegnskommuner – nu kæmper institutionerne for at finde plads til dem

Silkeborg Kommune er ved at drukne i sin egen succes – akut er der mangel på flere end 100 vuggestue- og børnehavepladser.

For at skaffe pladser nok har 25 børn i Silkeborg skiftet børnehavens stuer ud med en bus, og pædagogen har taget buskørekort. (Foto: © DR Nyheder)

25 børn i Silkeborg går i børnehave i en bus.

Deres hverdag starter med, at de spænder sikkerhedsselen, mens pædagog Christina Kornum kobler vand og el fra bussen, klapper bordene mellem sæderne op og sørger for, at alle børn og deres garderober er forsvarligt fastspændt.

- Så skal der være busstille, siger hun til børnene og sætter sig bag rattet og kører børnene og de to andre pædagoger fra Balle Torv i udkanten af Silkeborg til Gjern Bakker en lille halv time væk.

  • Børnehavebørnene starter dagen med at vaske hænder i en lille håndvask, der er specialdesignet, så den passer ind i bussens bagagerum. (Foto: © DR Nyheder)
  • Bussen fungerer som børnehavebørnenes stue: Her er køkken, garderobe, toilet og børnene kan spise madpakker, hvis vejret er for dårligt til at være udendørs. (Foto: © DR Nyheder)
  • Pædagog Christina Kornum har taget buskørekort, så hun selv kan køre børnehavens børn ud i naturen. Det er også hende, der står for at rigge bussen til og fra og tanke benzin, hvis det bliver nødvendigt undervejs. (Foto: © DR Nyheder)
  • - Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle være buschauffør, men jeg kan godt lide at komme ud i naturen med børnene, og så er det en del af opgaven, siger pædagog Christina Kornum. (Foto: © DR Nyheder)
  • - Børnene har været rigtig positive. Så længe vi voksne giver dem noget gejst og er gode til at fortælle dem, hvad der skal ske, så trives de, siger Christina Kornum. (Foto: © DR Nyheder)
  • - Det giver et helt særligt sammenhold, for vi er jo blevet en lillebitte børnehave i den her bus. Og så kan det jo noget at være så meget ude i naturen, siger Christina Kornum. (Foto: © DR Nyheder)
  • Til efteråret er det planen, at busbørnehaven i højere grad skal opholde sig på Silkeborgs biblioteker, museer og måske også i forsamlingshuse. (Foto: © DR Nyheder)
1 / 7

- Åh nej, der er nogle, der holder sidste skoledag herude, siger Christina Kornum, da de ankommer til shelterpladsen.

Hun må tage en hurtig beslutning om at køre videre til et andet grønt område. Hun googler en adresse og får i en nipunktsvending vendt bussen. Hverdagen som buspædagog er uforudsigelig.

Akut mangel på mere end 100 institutionspladser

Bussen og Christina Kornums anstrengelser er udtryk for, at Silkeborg Kommune er i akut mangel på flere end 100 vuggestue- og børnehavepladser.

Særligt vuggestuepladser kniber det med i flere distrikter, og kommunen har inden 1. august lovet at lave 105 nye vuggestuepladser ved at ombygge eksisterende institutioner.

- Tilflytningen er gået virkelig stærkt de seneste par år. Der er faktisk flyttet 50 procent flere til, end vi havde regnet med, og da mange af dem er småbørnsfamilier, skaber det nogle udfordringer med at skaffe institutionspladser nok, erkender Hans Okholm (SF), der er byrådsmedlem og formand for Plan- og Vejudvalget.

De næste fire år forventer Silkeborg Kommune at få 1.026 flere børn med behov for pasning i vuggestue eller børnehave, hvilket svarer til en stigning på knap 20 procent.

For at skabe pladser nok skal der de kommende år bygges hele otte nye institutioner i bydelene Balle, Buskelund, Funder, Gødvad, Kjellerup og Sejs.

Flere omegnskommuner mangler institutionspladser

Ligesom det kniber med institutionspladserne i Silkeborg Kommune, har nytilflyttede forældre i blandt andet Sorø, Lejre, Høje-Taastrup, Assentoft, Horsens, Galten og Virring tidligere på året fortalt om, hvordan de er nødt til at køre langt for at få deres børn passet.

Fælles for langt størstedelen af kommunerne er, at de ligger som omegnskommuner til København, Aarhus og Odense.

- De omegnskommuner, der vinder mange tilflyttere, har i en del år fokuseret på at få bygget parcelhuse og rækkehuse, og så har de derudover sørget for at kunne levere servicepakken omkring det, siger Jesper Bo Jensen, der er ph.d. i statskundskab og direktør i det private forskningscenter Fremforsk.

- Familierne forlanger de samme forhold som i storbyen: De vil have institutioner tæt på, gode skoler, ordentlig infrastruktur og kollektiv transport, tilføjer han.

Dermed står politikerne i flere omegnskommuner i en helt ny situation forud for efterårets kommunalvalg:

Hvor de tidligere har skulle kæmpe for at tiltrække børnefamilier, skal de nu prioritere, hvor mange nye institutioner, der skal bygges, hvor de skal placeres, og om der er en grænse for, hvor hurtigt udviklingen skal gå?

Busbørnene kommer på græs

Tilbage i bussen ved Gjern Bakker lykkedes det Christina Kornum at finde en ledig natureng.

- Pyha, jeg kunne næsten ikke være stille mere, er der et barn der siger, inden Christina Kornum endelig kan lukke stuen ud af bussen.

Hun ånder også selv lettet op.

- De voksne skal vide, hvad der skal ske - det er vi nødt til at udtrykke, også når planerne ændrer sig, for børnene kan let blive meget forvirrede, når vi rykker så meget rundt, siger Christina Kornum, som drømmer om, at bussen i fremtiden kan blive et supplement til et fast sted, hvor børnene kan spise deres madpakker og have deres garderober.