Småfiskerne måtte ikke fiske efter muslinger: 'Mærkeligt vi ikke får den mulighed'

Storfiskerne har fisket tonsvis af muslinger op - småfiskerne måtte ikke være med.

Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening, synes ikke, at de små fiskere er blevet behandlet fair i sagen om muslingefangst. (© dr)

En særlig ordning har givet danske storfiskere lov til at trække tonsvis af muslinger med hjem i kutterne, mens de små fiskere ikke fik lov til at være med.

Sagen handler om en periode fra 2016 til 2018, hvor regeringen og fiskerimyndighederne med en ordning om forsøgsfiskeri ved Storebælt har ladet storfiskerne fiske i op til flere måneder, uden at det tæller med i regnskabet for, hvor mange fisk, de må hive op årligt.

Og det er irriterende for de østjyske fiskere, der i årevis har søgt om tilladelse til også at fiske muslinger i området. Det fortæller Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening og kommunalpolitiker for Socialdemokratiet i Middelfart:

- Det er nogle muligheder, de ikke har fået, som de gerne ville have haft og har søgt om en hel del år, siger han.

Muslinger for mere end en million

Ifølge Berlingske, som har undersøgt aktindsigter og dokumenter, har bare to kuttere fanget muslinger til en estimeret værdi på 1,2 millioner kroner i området.

- Der er blevet fisket for nogle penge, som vi også godt kunne bruge, siger Allan Buch.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti beskriver sagen som 'skandaløs' og 'grotesk'. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen erkender problemer på området, men hun mener, at der er rettet op på det.

Fiskeriordfører Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti har kaldt ministeren i samråd i næste uge. Han mener, at det er en 'gratis omgang fiskeri', der ikke har noget med forsøgsfiskeri at gøre. Og det kan Allan Buch godt nikke genkendende til.

Den måde, man har fisket på derovre, ligner det den måde, man ellers ville forsøgsfiske på?

- Ikke i min verden. Der plejer man at lokalisere nogle områder og så lave noget prøveskrab, og så fisker man. Her har der i en del af områderne været tale om decideret fiskeri.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk