Smågrise hos Ole får god plads og gulvvarme

Ole Mathiasen i Suldrup ved Aalborg bygger ny stald til 750 søer af hensyn til dyrevelfærden og for at fremtidssikre sit landbrug.

For svineproducent Ole Mathiasen vægter dyrevelfærd halvt og fremtidssikring halvt, når han valgt farestier med løsgående søer. (© DR)

På Ole Mathiasens gård ved Suldrup ved Aalborg er det snart slut med at fiksere søer, når de skal fare.

Han er i gang med bygge en ny stald med plads til 750 søer og deres smågrise. Her får hver so god plads i en farestald, der måler 2,30 gange 3,00 meter.

I den er der en 'grisehule', som smågrisene skal opholde sig i. Her er gulvvarme og mulighed for at sætte en varmelampe til de første dage. Ved hulen er der beskyttelsesbøjler for at beskytte smågrisene, når soen lægger sig ned, og indgangen til hulen kan lukkes for at holde på varmen eller holde smågrisene inde.

I grisehulen ligger smågrisene lunt og beskyttet, når soen lægger sig ned. (© DR)

Kun soen fjernes

- Med de nye farestier kan Ole Mathiasen nøjes med at fjerne soen og lader smågrisene gå, når de er store nok. Så undgår vi at stresse dem ved at flytte dem, siger han.

Et gitter mellem hver faresti betyder, at søerne stadig har kontakt med de øvrige søer, og der indrettes et særligt gødeområde, der køler gyllen ned, nå den ikke lugter så meget.

Prisen for den nye stald med indretning og besætning koster i alt 25 millioner kroner, og Ole Mathiasen har fået tilskud fra den afsatte pulje til investeringer i nye moderne stalde. I dag har fødevareminister Dan Jørgensen femdoblet puljen, så der nu er 50 millioner kroner at søge om.

Tilskud gav det sidste skub

- Hvis ikke jeg havde fået tilskud havde jeg ikke haft råd til at bygge. Lysten var der, og tilskuddet gav det sidste skub, så jeg kunne overbevise banken og kreditforeningen, siger han.

- Jeg er glad for, at søerne får mellem 25 og 30 procent mere plads, når de skal fare, og så vil jeg gerne fremtidssikre min bedrift. Hvis jeg havde bygget traditionelle stier, skulle jeg måske om kort tid til at udvide, fordi der kom et lovkrav, siger han.

Ole Mathiasen regner med, at han kan lave en specialproduktion, som han kan tjene flere penge på. Fra 2017 kræves det, at Antonius-grisen går frit i farestalde, og de krav efterlever han allerede nu.