Småpiger er utilfredse med deres krop

En ny undersøgelse viser, at mange 9-12 årige piger ikke er tilfredse med deres krop.

En ny undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier viser, at 9-12-årige piger i dag er langt mere utilfredse med deres egen krop end tidligere, skriver Kristeligt Dagblad.

Her har 1120 skoleelever i 3.-5. klasse fra 20 skoler fordelt over hele landet udfyldt et spørgeskema i 2012. Mere end hver femte pige - 21,5 procent - svarer i undersøgelsen, at hun ikke er tilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008, hvor Center for Ungdomsstudier udførte en tilsvarende undersøgelse.

Hos drengene er der stort set ingen ændring. Her er hver tiende utilfreds med egen krop.

Tidligere teenagere

Ifølge sociolog Kirsten Grube, der er projektleder i Center for Ungdomsstudier og medforfatter til begge undersøgelser, skyldes stigningen blandt pigerne, at de i dag bliver introduceret til teenageverdenen og kropsidealer langt tidligere end førhen. Eksempelvis i magasiner, som er henvendt til teenagere, men som piger i denne aldersgruppe også læser.

"Det giver dem en øget kropsbevidsthed, som hos flere tipper over i en krops-utilfredshed," siger hun.

Giver mindreværd

Jeppe Hald, der er projektleder i Sex & Samfund, mener, at en del af forklaringen skal findes i ungdomskulturen, hvor kroppen er i fokus.

"Der er et meget stort ydre fokus på, hvordan kroppen ser ud, særligt i realityprogrammer, som børn i denne alder begynder at orientere sig mod, men også i mange film og videoer," siger han og påpeger, at udviklingen er problematisk.

"Det kan betyde, at børn og unge generelt føler sig mindre værd, hvis de ikke har den krop, de tror, de skal have. Netop fordi de har fået et urealistisk billede af kroppens udseende, som de selv forsøger at opnå, særligt når de bliver lidt ældre," siger han.

Facebook
Twitter