Smerteformand glad for blåstempel: 'Smerter er en sygdom i sig selv'

825.000 danskere lider af kroniske smerter. Nu er deres lidelser anerkendt som sygdom.

Kroniske smerter bliver anerkendt som sygdom af WHO. Anerkendelse kan betyde bedre og hurtigere udredning for de godt 825.000 danskere, som lider af kroniske smerter.

De fleste kender til dage med hovedpine eller ondt i ryggen. Måske har man siddet forkert på kontorstolen eller drukket for lidt vand? For flertallet går smerterne og ubehaget dog over igen.

Men for mere end 800.000 danskere, som lider af

kroniske
smerter, er der ingen udsigt til at deres smerter forsvinder. Det kan være alt fra hovedpine, ledsmerter til fantomsmerter efter en operation, der fortsætter med at gøre ondt i mere end tre måneder.

De mange danskeres lidelser er nu blevet anerkendt som en sygdom på lige fod med andre sygdomme. WHO har nemlig optaget

kroniske
smerter som en sygdom i den nyeste udgave af deres klassificering af sygdomme.

Det vækker optimisme og glæde hos Foreningen af kroniske smertepatienter, FAKS.

- Jeg håber, at anerkendelsen vil betyde en større forståelse fra både samfundet og sundhedssystemet, siger Pia Frederiksen, som er formand for foreningen.

- Vores smerter forsvinder formentlig aldrig, men det kan måske gøre det nemmere at leve med, hvis omgivelserne anerkender, at man lider af en sygdom, siger hun.

Pia Frederiksen er glad og lettet over, at de mere end 800.000 danskere, der lever med kroniske smerter, nu får anerkendt deres smerter som en sygdom. (Foto: Sara Skytte)

En af udfordringerne ved

kroniske
smerter er, at der ikke altid er en årsagsforklaring bag smerterne. Netop derfor kan det være svært at forklare - også overfor en læge.

- Ofte betragtes vores smerter som et symptom på noget andet. Men smerten kan jo være sygdommen i sig selv, siger Pia Frederiksen.

Hun tilføjer, at det også betyder, at patienter med

kroniske
smerter ikke altid har de samme rettigheder som andre patientgrupper

Patienter går med smerter i otte år før udredning

Formanden håber på, at anerkendelsen fra

WHO
vil betyde, at gruppen af patienter med
kroniske
smerter på sigt får samme udredningsgaranti som andre syge.

- Som det er nu, har folk ofte gået med deres smerter i op til otte år, før de havner på en tværfaglig smerteklinik, der kan hjælpe dem videre, siger Pia Frederiksen.

En tværfaglig smerteklinik er en klinik, der modtager patienter med

kroniske
smerter til ambulant vurdering og behandling.

Grunden til, at der kan gå så mange år, er, at patienterne skal være færdigudredt, før de kan henvises til smerteklinikkerne. Men efter otte år er det for sent, mener formanden.

- På det tidspunkt er mange af vores medlemmer ikke længere en del af

arbejdsmarkedet
på grund af deres smerter, og det er alt for dyrt for samfundet, siger Pia Frederiksen, som i sine 11 år som formand endnu ikke har mødt et medlem, som ikke hellere ville arbejde og forsørge sig selv end at gå hjemme med sine smerter.

Hun mener, at mange af smertepatienterne, hvis de blev hjulpet i tide, sagtens kunne fortsætte i arbejde på enten nedsat tid eller i andre stillinger.

Derfor opfordrer Pia Frederiksen også folk med

kroniske
smerter til at søge hjælp så tidligt som muligt.

- Der er flere frivillige, som selv kender til

kroniske
smerter, som står klar til at hjælpe, siger hun og henviser til foreningens smertelinje, SmerteLinjen, og deres Facebook-side.

Kroniske smerter rammer også psykisk

Nogle af bivirkningerne ved

kroniske
smerter kommer på grund af den konstante stress, som påvirker kroppen, fordi den hele tiden gør ondt. Men også isolation, depression og angst rammer flere af patienterne.

- Hvis både det sociale system og sundhedssystemet med den her anerkendelse får en forståelse for, at der er tale om en reel sygdom, kan det være, at patienterne får den nødvendige hjælp hurtigere, siger hun og tilføjer, at alene anerkendelsen i form af en diagnose betyder meget i form af "accept og anerkendelse af ens situation".

Facebook
Twitter