Smertestillende kan give ny blodprop

Nogle smertestillende piller kan øge risikoen for et hjerteanfald hos personer, der har haft en blodprop i hjertet.

Nogle smertestillende piller kan øge risikoen for et hjerteanfald hos personer, der har haft en blodprop i hjertet. (© Colourbox)

Personer, der tager smertestillende piller som Ipren og Voltaren ugen efter en blodprop i hjertet, øger risikoen for endnu et hjerteanfald markant.

Det viser en ny undersøgelse lavet af en dansk ph.d.-studerende.

Farligt lige fra starten af

Undersøgelsen er lavet blandt 84.000 danskere, der alle har overlevet en blodprop i hjertet. Den viser, at risikoen for endnu et anfald er øget med 45 procent, hvis personen har taget visse smertestillende piller i en uge efter blodproppen.

Det drejer sig om stofferne diclofenac og ibuprofen, der blandt andet findes i de receptpligtige præparater Voltaren og Advil, men også i håndkøb under mærkaten Ipren.

- Indtil nu har retningslinjerne været, at det ikke var farligt at tage disse præparater, hvis det skete i en kort periode og i laveste dosis, siger ph.d.-studerende Anne-Marie Schjerning Olsen, der står bag den omfattende undersøgelse.

- Men vores undersøgelse har vist, at det er farligt lige fra starten af. Vi håber, at læger verden over bliver opmærksomme på, at der er et markant større problem med de her præparater, end man hidtil har troet, forsætter hun.

Bruges mod led- og gigtsmerter

Indtages de smertestillende stoffer i en uge efter hjerteanfaldet, øges risikoen i gennemsnit med 45 procent, mens det tal stiger til 55 procent, hvis man fortsætter med pillerne i tre måneder, viser undersøgelsen.

For Ipren, som er den eneste, man kan købe i håndkøb i Danmark, er risikoen øget omkring 50 procent i løbet af den første uge.

Både ibuprofen og diclofenac bruges ofte i forbindelse med led- og gigtsmerter, nyresten, stærke menstruationssmerter, migræne og andre stærke smerter.

Den danske forskning er blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Circulation.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk