Smittede ansatte på bosteder og plejehjem går på arbejde: 'Voldsomt dilemma'

Fagforening kritiserer, at coronasmittede medarbejdere går på arbejde for at passe smittede beboere.

Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri oplyste på pressemødet, at ansatte på bocentre må gå på arbejde, selvom de har en positiv coronatest. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Udbrud på landets bosteder og plejehjem betyder flere steder, at ansatte, der er testet positive for corona, men uden symptomer, går på arbejde for at passe beboere, der også er smittede.

Det kom frem på myndighedernes pressemøde, hvor Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyste, at man lige nu har kendskab til smitteudbrud på 214 plejecentre og 234 bosteder.

- Specielt på bostederne har der været en kraftig stigning de sidste par dage, sagde hun.

- Vi ved for eksempel, at der er steder, hvor der er medarbejdere, der er testet positive. De går på arbejde på trods af, at de har en positiv test. De er asymptomatiske, men de varetager så plejen for de beboere, der er smittede, sagde hun.

- Det siger lidt om, hvor alvorlig situationen er. Men det siger også en hel del om, hvilken heroisk indsats der ydes mange steder. Det er simpelthen det muliges kunst, sagde hun.

Fagforening: En virkelig dårlig ide

I fagforeningen FOA, der repræsenterer ansatte på blandt andet bosteder og plejecentre, undrer sektorformand Torben Hollmann sig.

- Jeg tænker, at det er virkelig en dårlig ide, og jeg undrer mig meget over, at vi er kommet så langt, at vi skal udsætte de svageste for den fare og vores medlemmer for det dilemma. Det er ikke i orden, siger Torben Hollmann.

- Hvis man har den nye variant, og man så går ind på et plejecenter og smitter alle sine kollegaer og nogle borgere, der i sidste ende kan risikere at dø af det, siger han og tilføjer:

- Det er et voldsomt dilemma at sætte vores medlemmer i.

Fagforeningen har henvendt sig til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få klarlagt, hvor udbredt problemet er. FOA vil også tage emnet op, når man i morgen mødes med Kommunernes Landsforening.

Kristian Vendelbo, der er administrerende direktør i Kommunernes Landsforening, afviser at have hørt om, at pressede kommuner skulle sætte syge ansatte til at passe coronasmittede ældre på plejehjem.

- Det er rigtigt overraskende for os, at det skulle være et problem. Vi melder hus forbi og kan ikke genkende det, siger han til Ritzau.

Video: Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller i forbindelse med pressemødet om eksemplerne.

pressemødet blev Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, da også spurgt ind til, om det er forsvarligt at sende medarbejdere, der er testet positive, på arbejde.

- Set fra en sundhedsfaglig synsvinkel er det selvfølgelig ikke acceptabelt at smittede medarbejdere går på arbejde, men man er nødsaget til at veje tingene op mod hinanden. Alternativet er, at der simpelthen ikke er hænder til at tage sig af dem, der virkelig har brug for pleje og omsorg, sagde Anette Lykke Petri.

Hun fortalte, at man har hørt om fænomenet "flere steder i landet", ligesom der er flere kommuner, der er gået i nødberedskab.

- Derfor har man valgt nogle steder at lave den løsning, hvor man siger, hvis man har en smittet medarbejder, som ikke er voldsomt syg eller ikke har symptomer, så går den medarbejder simpelthen på arbejde for at passe de syge beboere, der for eksempel er på et plejecenter.

Er det noget, vi vil se mere af?

- Det er ikke noget, vi på nogen måde anbefaler, og jeg kan jo heller ikke kigge ind i fremtiden, men jeg kan bare tage det som proxy (stedfortræder, red.) for, hvor alvorlig situationen er nogle steder lige nu, svarede hun.

Ni millioner test på vej

Myndighederne arbejder nu på at øge testindsatsen på plejecentre og bosteder. Styrelsen for Forsyningssikkerhed har således bestilt ni millioner sæt selvtest, som kan blive leveret inden jul.

Men ifølge Torben Hollmann fra FOA kommer det skridt alt for sent.

- Vi har fra starten sagt: "Prøv nu at få en teststrategi - med enten kviktest eller selvtest - ud på plejecentrene. Vi skal nok tage dem".

- Det sagde jeg for to år siden, så er det bare irriterende, at det ikke skete. Det kunne måske have forhindret noget af det her, siger sektorformand Torben Hollmann fra FOA.

DR arbejder på at få en opfølgende kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed angående kritikken.

Opdatering: Artiklen er opdateret med kommentar fra Kommunernes Landsforening.