Smitten er eksploderet i Hørsholm, og nu bliver kommunen lukket: 'Det kan jo ske alle steder, når vi åbner samfundet'

Et smitteudbrud startede på et gymnasie, og det har nu spredt sig så meget, at skolerne igen bliver tomme.

Der skal testes på livet løs i Hørsholm Kommune de kommende dage. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For første gang i et stykke tid bliver en hel kommune nu lukket ned på grund af for høje smittetal.

I Hørsholm Kommune er der nemlig så mange smittede, at elever i skoler og på uddannelsesinstitutioner igen må tænde for computeren og gøre klar til hjemmeundervisning.

Også kulturinstitutioner, idrætsaktiviteter og foreningslivet må nu lukke, kort efter den seneste genåbning.

Det er også første gang, at en kommune bliver lukket helt, efter at nye regler om automatisk nedlukning trådte i kraft. Og det ærgrer den konservative borgmester i kommunen, Morten Slotved.

- Vi behøvede ikke lige være den kommune, der var prøveklud for det her. Men vi havde det på fornemmelsen i går, så vi var forberedt. Vi er klar, siger han.

Borgmesteren fortæller, at nu går arbejdet i gang med at få testet så mange som muligt, så smitten hurtigt kan blive inddæmmet. Derfor oprettes der ekstra testcentre, så man får mulighed for at teste endnu flere.

Det skal lukkes ved lokale udbrud:

  • Grundskoler, SFO, klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelser.

  • Lokaler med idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter som idrætshaller, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler.

  • Kulturliv som zoologiske anlæg, akvarier, museer, kunsthaller, kulturhuse, teatre, spillesteder, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, folkeuniversiteter samt musik og kulturskoler.

  • Kilde: Coronasmitte.dk

Fart på smitten

Den seneste uge er der fundet 80 coronasmittede i kommunen. Og i en kommune med omkring 24.000 indbyggere er det så stor en andel, at kommunen bliver lukket ned.

Flere steder har man kunnet læse, at smitten i kommunen især er steget efter et lokalt udbrud på Rungsted Gymnasium, hvor ni personer blev smittet efter at have set fodbold sammen. Derefter har smitten spredt sig til andre elever og til de smittedes familier.

Men der er ingen grund til at bebrejde de fodboldglade elever, lyder det fra både borgmesteren og gymnasiets rektor.

- Der har været et socialt arrangement, hvor de har overholdt alle reglerne. Og det har jeg meget respekt for. Det er jo okay, for det er jo det, vi som samfund gerne vil.

- Så der er ikke gået noget galt, men vi vil helt automatisk se steder, hvor der popper smitte op, siger borgmester Morten Slotved.

Den automatiske nedlukning gælder altså uddannelsesinstitutioner samt kultur-, idræts- og fritidslivet. Derudover kan den såkaldte Epidemikommisison vælge også at lukke for dele af erhvervslivet i kommunen. Det vides lige nu ikke, om det kommer til at ske i Hørsholm.

Lad nu være med at shame

Også Rungsteds Gymnasiums rektor, Ruth Kirkegaard, fremhæver, at alt er foregået indenfor retningslinjerne. Hun mener ikke, at det er ni elever til et fodboldarrangement, der er hovedpersonerne.

- Man skal passe meget på i sådan en pandemi her. Vi har så travlt med at finde skyldige. Det er vigtigt at sige, at det her jo kan ske alle steder, når vi åbner samfundet.

- Det er uundgåeligt og forventeligt, at det her sker. Lad os nu lade være med at shame ungdommen, siger hun.

På kortet her kan du se, hvilke andre kommuner der lige nu har høje smittetal, der gør, at de er i risiko for at blive lukket:

Rektoren fortæller, at det er en flok ærgerlige men forstående elever på gymnasiet, der nu må tilbage til hjemmeundervisningen. Det endda kort efter, at der endelig blev åbnet helt for undervisningen i denne uge.

- Eleverne har glædet sig meget til at komme tilbage til den undervisning, de kender, så det er ærgerligt for alle parter.

- Men vi har både ansvarlige og fornuftige elever, der forstår, at nu er det tid til, at alle igen må vise samfundssind og gøre vores del til at få brudt smittekæderne, lyder det fra Ruth Kirkegaard.

Rungsted Gymnasium bliver nu tomt for elever, men bliver i stedet omdannet til testcenter her i weekenden, hvor man uden tidsbestilling kan blive testet.

I kortet herunder kan du se, hvordan det går med smitten i lige præcis det sogn, du bor i:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk