Smitten sætter rekord, og professor undrer sig: 'Hvad er strategien?'

Danskere begrænser sig selv, og et flertal er klar til restriktioner.

(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal (DR))

For tredje dag i træk er smitten med covid rekordhøj.

8.773 nye tilfælde af coronavirus er fundet det seneste døgn i Danmark.

Det stigende smittetal får flere eksperter til at anbefale, at der handles hurtigt.

- Jeg er ikke helt sikker på, hvad strategien er for omikron. Faktisk mener jeg ikke, at der er nogen formuleret strategi. Ikke at gøre noget er jo også en strategi om at lade stå til. Jeg tror ikke, at den strategi er den rigtige og noget, vi kan holde fast på, siger Jens Lundgren, der er professor på Rigshospitalet.

I Politiken anbefaler Jens Lundgren sammen med professor Thomas Benfield, professor Allan Randrup Thomsen og lektor Viggo Andreasen at se på forsamlingsloft og andre begrænsninger.

Vi er ekstra forsigtige

For øjeblikket kan danskere stadig tage til fodboldkampe, julekoncerter eller måske den store forestilling Cirkus Jul, som Muskelsvindsfonden afholder.

Men her oplever fonden, at mange danskere allerede begrænser sig selv og laver egne restriktioner.

Juleforestillingen tegner til at give større underskud, end da Grøn Koncert blev aflyst, fordi billetsalget til showet er gået i stå.

På grund af corona er der solgt mindst 15.000 færre billetter end forventet, og der er ingen hjælpepakker.

- Når folk hører, at politikere er bekymrede, reagerer de på det. Forældre får at vide, at de skal undgå sociale arrangementer og julefrokost, mens børnene i daginstitutioner er opdelt på stuer for at undgå smitte, og skolebørn er sendt hjem. Så er det svært for vores personale at sige, at det er trygt og sikkert at gå i cirkus med 1.500 andre, siger Henrik Ib Jørgensen, der er direktør for Muskelsvindfonden.

Han oplyser, at hver femte, der har købt billet til Cirkus Jul, bliver hjemme.

Leos Legeland i Aarhus oplever også, at gæster er ekstra forsigtige og bliver væk. Mange børnefødselsdage bliver aflyst, og det hænder også, at folk ikke dukker op, selvom de har bestilt billet. For øjeblikket er der nogle dage 30-50 procent færre gæster end sædvanligt. Legelandet får mange opkald fra forældre, som fortæller, at de må aflyse på grund af epidemien, oplyser legehuschef Thomas Kappelborg. (Foto: © Anders Davidsen)

Flere danskere er klar til restriktioner

De tomme sæder i cirkusteltet vidner om en større tendens, hvor bekymringen for corona tager til.

Mange danskere er klar til at gøre mere for at begrænse smitten, forklarer Michael Bang Petersen, der er professor på Aarhus Universitet og forsker i adfærd under epidemien.

- Der er et stort flertal, der er villige til at gå ret langt i forhold til restriktioner. Den enkelte borger vil gerne opretholde en normal hverdag, men festen og farverne er man villige til at skære fra, siger han.

Michael Bang Petersen leder HOPE-projektet, der følger danskernes holdninger under epidemien.

Den 10. december støttede 7 ud af 10 danskere et forsamlingsforbud på 100 for at begrænse smitten, viser en meningsmåling fra Epinion.

Et flertal mener også, at coronapasset bør ændres, så det kun er gyldigt, hvis man har en negativ test; altså at en vaccination ikke længere tilstrækkelig.

- Befolkningen er villige til at gå længere med restriktioner, end hvor man er lige nu, konkluderer professoren.

Balance mellem frihed og restriktioner

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger, at han bestemt deler bekymringen over den hastige smitte med virusvarianten omikron. Det er vigtigt at se på risikoen for superspredningsbegivenheder, når mange samles indenfor med dårlig ventilation.

- Det er bestemt noget, vi skal se nærmere på for at se, om der skal laves yderligere tiltag, siger han.

Søren Brostrøm mener, det er vigtigt at se på restriktioner i et helhedsperspektiv.

- Vi har allerede indført en række tiltag. Fredag lukkede nattelivet ned, og vi opfordrede til at aflyse julefrokost. I dag er grundskolen hjemsendt, og der er lavet begrænsninger for koncerter, siger han.

Vaccinerne betyder også, at situationen er anderledes end sidste vinter, pointerer Søren Brostrøm.

- Indlæggelse stiger ikke i samme hast som smitten. Derfor skal vi hele tiden finde balancen mellem tiltag og åbenhed i samfundet, siger han og peger på, at 3. stik også er fremrykket, og at det er et kapløb med tiden at få begrænset smitten.