Smitten stiger blandt de 10 til 19-årige: 'Jeg forventer ikke større skolenedlukninger'

Sundhedsstyrelsen maner til besindighed, selvom stigningen i aldersgruppen ser voldsom ud.

Sundhedsstyrelsen mener, at der er styr på smittespredningen blandt de 10-19-årige, selvom der er sket en stigning. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Efter sommerferiens afslutning, hvor eleverne er vendt tilbage til klasselokalerne, er smittetallet blandt de 10-19-årige steget markant.

Ser man på de daglige tal, har de været opadgående igennem august, og i de første fire dage af denne uge lyder det på 48,5 i gennemsnit.

Et af de steder, der er blevet ramt, er Broskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Efter en elev i går blev testet positiv, blev samtlige elever på 8. klassetrin sendt hjem i isolation.

- Jeg har nogle stykker i den aldersgruppe, så det er lidt bekymrende, siger Linda Bollerup om udviklingen blandt de 10-19-årige.

Hun er mødt frem ved den mobile teststation sammen med sin søn, der er en af de hjemsendte elever. Han skal derfor testes for coronavirus.

Tallene bekymrer hende, men hun kan godt forstå, hvorfor aldersgruppen kan have svært ved at overholde de mange retningslinjer.

- Skolen er god til at lave forholdsregler, men det er børn, så det er svært for dem at begå sig i det. De skal holdes adskilt i timerne, men så bliver det frikvarter og efter skoletid, og så er det svært at opretholde, siger Linda Bollerup.

Linda Bollerup har fået sendt sin søn hjem fra skole, efter en elev på hans klassetrin er blevet testet positiv. (Foto: Dr © dr)

God forklaring bag stigning

I Sundhedsstyrelsen følger man udviklingen nøje, fortæller vicedirektør Helene Probst.

- Det er klart, vi skal være opmærksomme på det, siger hun.

Men hun maner også til besindighed, for selvom stigningen ser voldsom ud, har den formentlig en god forklaring.

- Vi ser i øjeblikket en stigning blandt de 10-19-årige, men samtidig ser vi også, at der er en øget testaktivitet i den her gruppe, og det er klart, at når man tester flere, vil man også finde flere smittede, slår hun fast.

Ingen bekymring

Faktisk er andelen i aldersgruppen, der afleverer en positiv test, mindre end i de øvrige befolkningsgrupper, forklarer Helene Probst.

Så ingen grund til coronapanik.

- Det er ikke sikkert, at det (tallet, red.) vil falde, men jeg er ikke umiddelbart bekymret for, at det vil eksplodere, fordi vi har det store fokus på skoler og institutioner, siger Helene Probst.

I forbindelse med skolestarten udsendte Sundhedsstyrelsen nemlig nye retningslinjer, der skal give skolerne redskaber til at bekæmpe spredning af coronavirus.

Bliver en testet positiv i en klasse, betyder det at alle klassekammeraterne ryger i selvisolation og må forbi et testcenter for at få stukket en podepind ned i svælget.

- Så forventningen er, at vi kan inddæmme den smitte, der sker, og forhindre yderligere smitte, siger Helene Probst.

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen (Foto: Dr © dr)

Forventer ikke større nedlukninger

Med Linda Bollerups egne ord 'er det træls' igen at få et barn sendt hjem fra skole, men hun håber, at det kan tjene som en påmindelse om situationens alvor.

- Det er blevet hverdag igen, og det har der været behov for, men nu skal man lige ruskes op og mindes om det igen, siger hun.

Derfor kan hun glæde sig over, at vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen tror på, at de nuværende, skærpede coronaretningslinjer ved smittetilfælde på skoler er tilstrækkelige.

- Vi må se på det, men jeg forventer ikke større nedlukninger af skoler, lyder Helene Probsts vurdering.

Sundhedsstyrelsen har ikke overblik over, hvor mange skoler og klasser der er eller har været lukket ned på grund af smitteudbrud efter sommerferien. Det er data, man håber på at kunne indsamle.

Facebook
Twitter