Smitten stiger i Sydeuropa: Kan det give bøvl med ferien?

Trods smittestigninger på populære destinationer er rejsebranchen ikke bekymret.

Der er masser af ferievarme på stranden her ved den spanske by Valencia lige nu. Men også stigende smitte. (Foto: Kai Foersterling © Ritzau Scanpix)

Turister kan godt kan blive væk, hvis de ikke er vaccinerede, lød det i går fra Maltas regering. Tager du til Barcelona, kan du nu godt glemme at gå i byen, for de lokale myndigheder i Catalonien har nu lukket for nattelivet. Og på Cypern kræver man nu vaccination eller en frisk coronatest for at komme på restaurant.

Alt sammen reaktioner på, at smitten er begyndt at stige igen, efter den særligt smitsomme deltavariant er kommet til.

I flere af de mest populære ferielande i Sydeuropa begynder kurverne at pege stejlt op.

Cypern er særlig hårdt ramt. Her er smitten ved at nå det højeste niveau, den har været på, siden epidemien begyndte.

Så hvad kan den udvikling komme til at betyde, hvis man har planer om at rejse sydpå?

Det bliver næppe umuligt at komme afsted, lyder det fra rejsebranchen.

- Vi er ikke specielt bekymrede for sommerferien. EU-landene har aftalt, at vi ikke lukker grænserne for hinanden, medmindre det går helt galt. Så selvom smittetallene går op, burde man kunne komme afsted, siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Smittestigningen har for eksempel medført, at Portugal og en række spanske regioner er blevet farvet gule i Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Det betyder, at man gerne må tage af sted, men at man anbefales at tage en coronatest, når man vender tilbage til Danmark.

Med den seneste politiske aftale om rejserestriktioner vil der i princippet være åbent for rejser til alle lande i Schengenområdet, medmindre de andre lande selv siger nej til danske turister. Enkelte lande kan også blive lukket, hvis en ny, bekymrende coronavariant begynder at brede sig.

Her kan du se de aktuelle rejseanbefalinger:

Men hvad med byture eller mundbind?

En ting er at komme afsted. Det er en anden sag, hvordan der er at være på feriestedet. Og her er der ingen EU-aftaler om, hvad turister skal have af muligheder. Det er op til de enkelte lande at bestemme regler og anbefalinger.

Og der er ikke andet at gøre end at holde øje med udmeldinger fra myndighederne i det land, man har tænkt sig at tage til.

- Det kan give mening at holde øje med lokale smittetal, hvis man har tænkt sig at feste til klokken fem om morgenen. For der kan selvfølgelig komme restriktioner og være en risiko for smitte. Men det kommer an på, hvordan man rejser. Skal man være i et hus med venner eller vandre i bjergene, er der nok ikke særligt stor risiko for, at ferien bliver påvirket af coronasituationen, siger Lars Thykier.

Og det er formentlig en del af årsagen til, at rejsebranchen i år oplever, at kunderne i højere grad booker ferie i sidste øjeblik, tilføjer han.

Så hvordan står man, hvis der pludselig kommer kraftige restriktioner i det land, man har købt en rejse til? Det kommer meget an på, hvilken forsikring man har.

- Vær endelig omhyggelig med at læse det med småt i rejseforsikringen. Selvom det er mange sider at tygge sig igennem, kan det blive vigtigt for dig, for det er meget forskelligt, hvordan de dækker, hvis coronasituationen i et land ændrer sig, lyder opfordringen fra Lars Thykier.

Rettelse: Det fremgik kortvarigt af denne artikel, at turister kunne fremvise et Flightpass på Cypern i stedet for et bevis for vaccination eller test. Oplysningen er rettet, da retningslinjerne på Cypern blev ændret fredag.

Facebook
Twitter