Smitten stiger: Nu har Danmark flere smittede end Sverige

Danmark registrerer nu flere coronasmittede end Sverige målt per indbygger. Men vi tester også meget mere, påpeger ekspert.

Sverige tester markant færre personer end Danmark. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Danmark har nu overhalet nabolandet Sverige i antallet af smittede per 100.000 indbyggere, der bliver registreret om ugen.

De seneste dage har smitten i Danmark været stigende, og senest i dag er der registreret 179 yderligere tilfælde af coronavirus og ingen dødsfald. Og smitten i det danske samfund er åbenbart steget så meget, at vi har overhalet svenskerne for første gang siden foråret.

I Danmark er der 12,2 coronavirussmittede for hver 100.000 indbyggere, mens der i Sverige er 11,1.

Men det behøver ikke betyde så meget, siger professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan.

- Det er svært at sammenligne så direkte mellem lande, selvom vi ynder at gøre det. For det forudsætter, at man tester på helt samme måde, siger han.

Ser man på grafen herunder, er det tydeligt, at Danmark tester markant flere mennesker end Sverige. Det afspejler sig i antallet af smittede.

- Men der har også generelt været få smittede i Danmark i forhold til Sverige, så der er flere, der ikke er immune. Og så leger vi lige nu med balancen i Danmark, om hvor meget vi kan have åbent, og hvor normalt vi kan fungere som samfund.

- Og det kan det godt være, at svenskerne har lidt mere erfaring med, fordi de slet ikke have været lukket ned på samme måde, forklarer Søren Riis Paludan.

Forskellige strategier

Sverige har registreret yderligere 12 dødsfald i statistikkerne siden i går, så der nu er registreret 5.832 dødsfald i nabolandet for hele perioden. Til sammenligning har 626 personer i alt mistet livet med covid-19 til dags dato i Danmark. Og den kontekst kan man ifølge Søren Riis Paludan ikke ignorere:

- Vi ser nu, at pilen peger lidt i vores retning. Men vi skal forholde os til, hvor mange der bliver indlagt og bliver alvorligt syge, og der ser det rigtig flot ud i Danmark.

Der er lige nu 17 personer indlagt i Danmark, hvoraf tre er på intensiv og i respirator.

Der har siden coronapandemiens begyndelse været skævet meget til Sverige, da de greb virusudbruddet helt anderledes an end Danmark og mange andre lande. Sverige valgte ikke at lukke samfundet ned, men satsede i stedet på at holde samfundet kørende som vanligt.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har dog senere forklaret, at han havde fulgt en anden strategi, hvis han kunne vælge om:

- Skulle vi komme til at støde på samme sygdom med præcis den viden, som vi har i dag, tror jeg, at vi ville have gjort en mellemting mellem det, som Sverige har gjort, og det, som resten af verden har gjort, sagde Tegnell til nyhedsprogrammet Ekot.