Smittet med svine-MRSA: Har aldrig været i en svinestald

En simpel hudafskrabning efter et cykelstyrt udviklede sig til en otte måneder lang kamp med infektion i den ene albue.

Hør Preben Svanekiærs historie. Klik på play.

Preben Svanekiær har aldrig sat sine ben i en svinestald – alligevel fik den 77-årige pensionist for to år siden konstateret svine-MRSA. En bakterie som ellers hidtil har været noget nær forbeholdt svineproducenter og deres familiemedlemmer.

I den seneste nationale undersøgelse på området står det dog klart, at flere og flere danskere uden kontakt til landbruget bliver smittet. Fra 83 tilfælde i 2013 til 137 i 2014.

For Preben Svanekiær var det en simpel hudafskrabning efter et cykelstyrt, som på grund af svinebakterien udviklede sig til en otte måneder lang kamp med infektion i den ene albue.

Lignede Skipper Skræk-arm

- Den lignede næsten en Skipper Skræk-arm. Og det gjorde ondt, når jeg skulle bevæge mine fingre, siger Preben Svanekiær, som i desperation skrev til sin læge:

- Hvad gør vi nu - skal jeg have en ny runde med piller?

Svinebakterien - den såkaldte MRSA CC398 – er resistent over for almindeligt antibiotika-typer, og derfor havde den ordinerede medicin ingen effekt på Preben Svanekiær. Først da lægen fandt ud af, at Preben Svanekiær var bærer af svinebakterien, fik han den nødvendige behandling.

- Det er forfærdeligt, at den slags bakterier skal have lov til at sprede sig i samfundet, siger Preben Svanekiær.

Sidste år fik i alt 1.277 danskere konstateret svine-MRSA. Forskere anslår imidlertid, at op mod 12.000 er bærere af bakterien.

DR dokumentar arbejder i øjeblikket på en dokumentar om MRSA. Send dit tip til mrsa-dokumentar@dr.dk.