Smittetal når trist rekord: Ingen grund til panik, men vi skal have tallene ned inden jul

Eksperter er uenige om, hvorvidt der skal nye lokale coronarestriktioner til.

100.197 personer er blevet testet det seneste døgn. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Smitten har bidt sig fast i Danmark, men den er stabil, og der er derfor ingen grund til at gå i panik.

Det er meldingen fra to eksperter, efter at Statens Serum Institut i dag har oplyst, at der i det seneste døgn er blevet registreret 1.636 coronasmitede.

Det er det højeste antal målt under epidemien. Det hører dog med til historien, at der samtidig er blevet foretaget over 100.000 test, hvilket også er rekord.

Det giver en positivprocent på 1,6 procent, og netop det tal skal man bide mærke i, fortæller Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Jeg synes ikke umiddelbart, at der er grund til at gå i panik. 1,6 er ikke voldsomt meget højere end andet, vi har set, siger han.

Heller ikke Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, spærrer øjnene op, når han ser tallet 1.636.

- Dybest set er smittetallet kun en mellemregning, og det skal ses i forhold til antal test. Når man kigger på positivprocenten, er tallet nogenlunde stabilt, og det siger mig, at smittetrykket er konstant.

Julen lurer rundt om hjørnet

For selv om smittetallene ikke for alvor giver bekymring, er Allan Randrup Thomsen og Søren Riis Paludan enige om, at tallene helst skal ned inden jul.

- Hvis der ikke var jul snart, ville jeg sige, at det gik ret godt i Danmark, men jeg må erkende, at der er en usikkerhedsfaktor i ligningen. På den ene side er der børn og unge, der ikke skal i skole og voksne, der ikke kommer på arbejde. Men omvendt er der også sociale aftaler, som vi ikke har resten af året, siger Søren Riis Paludan.

- Hvis der ikke var jul snart, ville jeg sige, at det gik ret godt i Danmark, siger Søren Riis Paludan. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

I samme båd er Allan Randrup Thomsen, som gerne så en julebuffer.

- Vi skal altså længere ned med tallene, så vi har mere at give af, når vi kommer hen til julen.

Hovedstadsbekymring mangler 'lidt større hammer'

Søren Riis Paludan mener ikke, at der er behov for flere restriktioner inden jul, men det gør hans kollega.

Særligt bekymret er Allan Randrup Thomsen, når han kigger på smittetallene i området omkring hovedstaden. I København har man registeret 281,9 smitetilfælde per 100.000 indbygger. Det er det ottende højeste i Danmark.

Allan Randrup Thomsen så gerne flere tiltag i hovedstadsområdet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Også storkøbenhavnske kommuner som Tårnby, Hvidovre og Brøndby er deroppe af, og Allan Randrup Thomsen mener, at der er "brug for en lidt større hammer efterhånden".

- Jeg er ved at nå dertil, hvor jeg vil sige, at der skal mere til. Jeg vil tro, at det er svært at lukke kommunegrænserne i København, men man kunne overveje at lukke de kulturelle og sociale aktiviteter som eksempelvis biblioteker og klubliv for unge.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Han foreslår desuden, at de ældres klassetrin i grundskolernes og alle gymnasieelever sendes hjem indtil den anden side af nytår.

- Jeg ved ikke, om det er, fordi politikerne er lidt mere bange for at lukke ned end i Nordjylland, hvor man virkelig fandt den store hammer frem, men jeg synes, at der i hvert fald skal ske et eller ande markant i omåde omkring København inden for en meget nær horisont.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra overborgmesteren i Københavns Kommune, Lars Weiss.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter