Smittetal sætter rekord - men vaccinerne er stadig en succes, mener eksperter

Dagens antal nye smittede er det højeste på et døgn - men antallet er indlagte er lavere end på samme tid sidste år.

Et skud med coronavaccine fra Pfizer-BioNTech gøres klar. Vaccinerne beskytter ikke så godt mod virusmutationer som for eksempel deltavarianten, som man først håbede. (arkivfoto). (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)

Dagens smittetal er det højeste, der er registreret i løbet af coronapandemien.

Og det selvom de fleste af os er blevet vaccineret, siden smittetallene sidst toppede for omkring et år siden.

Men ifølge to eksperter er der ikke grund til at fortvivle; vaccinerne er stadig en succes.

- Jeg kan godt forstå, hvis der kan være noget forvirring omkring vaccinernes effekt, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- Derfor er det måske meget godt lige at slå fast, at da vaccinerne blev indført, var det fordi, vi så i studierne, at de havde en meget høj beskyttelsesgrad, men det var overfor at blive syg af sygdommen - det var ikke overfor at blive testet positivt, siger han.

Kun halvt så mange indlagte

Vaccinerne afspejles i tallene. Ikke i smittetallet, som i dag satte rekord med 5.120, der er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. Til sammenligning blev den forrige rekord sat for cirka et år siden, 18. december 2020, med 4.508 nye smittede.

Ser man derimod på antallet af indlagte, er det grund til optimisme.

I dag er der 439 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Men i januar 2021, da antallet af indlagte toppede, var der dobbelt så mange indlagte.

Det er en stor forskel, som skal tilskrives de mange danskere, der er blevet vaccineret i mellemtiden, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Det er vigtigt at slå fast stadigvæk, at vaccinerne virker pænt godt, når det gælder om at beskytte os mod alvorlig sygdom og indlæggelser, når man ikke er alt for gammel, siger han.

Virolog fik mildt forløb

Allan Randrup Thomsen mener selv, at han er et eksempel på vaccinernes effekt. For nyligt, før han blev tilbudt 3. vaccinestik, fik han corona. Men selvom han tilhører den ældre gruppe af befolkningen, blev det et relativt mildt forløb.

- Jeg kunne nemt være gået hen og blevet alvorligt syg, og det var jeg ikke. Jeg var nede med flaget et par dage, og så kom jeg mig. Det for mig illustrerer meget godt forskellen mellem at være vaccineret og ikke vaccineret, siger han.

Jens Lundgren formulerer det således:

- Det kan lyde forkert, men på en måde kan vi tåle mere smitte i samfundet, end vi kunne tåle sidste efterår, fordi der på det tidspunkt var meget lidt immunitet i befolkningen. Derfor blev smitte meget hurtigt oversat til, at folk blev indlagt.

Beskytter ikke så godt mod smitte med delta

Eksperterne er dog enige om, at vores viden om vaccinerne også har ændret sig undervejs. I dag ved vi, at de beskytter dårligere mod de nye virusvarianter, end man først forventede.

- Det, vi kan konstatere er, at deltavarienten kræver mere immunitet end den oprindelige variant, siger han.

- Derfor gælder det også om, at få det 3. stik for at booste vores immunitet.

Samme konklusion kommer fra Allan Randrup Thomsen.

- Vi har altid set, at vacciners effekt aftager med tiden, men da dette var et nyt vaccineprincip, så kunne vi ikke vide det med sikkerhed. De data, som vi først fik, pegede på, at der var en lang effekt, men biologien har så vist sig at være mere kompleks, siger han og tilføjer:

- Især når det gælder lidt smitte af luftvejene, og det at man kan smitte videre, så er effekten aftaget hurtigere, end vi havde håbet.

Jens Lundgren er professor ved infektionsmedicinsk klinik, Rigshospitalet, Københavns Universitet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Omikron og influenza kan ændre billedet

Nu er der så risiko for, at den nye Omikron-variant spreder sig i Danmark. Derfor er det ifølge Jens Lundgren også svært at spå om udviklingen i smittede og indlagte henover vinteren.

- Hvis alting bare var stabilt, og der kun var deltavarianten, så kunne vi formentligt klare os igennem vinteren med et 3. stik, men verden er ikke stabil, siger han.

- Der er en ny virusvariant, som ulmer i baggrunden, og som vi er ved at prøve at forstå, og der også noget influenza, som kan komme oveni, som kan ændre billedet, siger han.

- Så det er meget komplekst, da der er flere faktorer, der kan påvirke sygehuskapaciteten.

FacebookTwitter