Smittetallene stiger igen: Men skal vi være bekymrede?

En ekspert kalder det en 'klar advarselslampe', mens en anden er mindre bekymret.

Den 1. juli blev der registreret 475 nye smittetilfælde. Det er det højeste antal siden den 10. juni. (Foto: © Katrine Holst Nielsen, Katrine Holst Nielsen)

Den 26. juni var 0,17 procent af coronatestene positive. I går, fem dage senere, var positivprocenten steget til 0,57, mens antallet af smittede lå på 475. Det er det højeste tal i tre uger.

Stigningen skyldes blandt andet den smitsomme deltavariant samt det faktum, at landet står på næsten vid gab, og at EM-fester, ferie og sommerarrangementer har ramt os.

Men er der grund til at være bekymret, eller er det slet ikke så galt, når knap seks ud af ti danskere alligevel har fået første vaccine, en tredjedel er færdigvaccineret og en storleverance af vacciner fra Rumænien netop er landet?

Det har vi spurgt to eksperter om, der dog ikke er helt enige i, hvor alvorligt man skal tage stigningen.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er der grund til at tage stigningen alvorligt.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Jeg synes klart, det er en advarselslampe. Stigningen hænger sammen med den smitsomme deltavariant, der breder sig, og det er bekymrende og viser, at alle de forholdsregler, som bliver taget for at bremse deltavarianten, er relevante, mens det samtidig haster med at få vaccineret resten af befolkningen, siger han.

Hans Jørn Kolmos mener derfor, at man skal tage det alvorligt, lade sig teste og holde fuld damp på smitteopsporingen.

- Indtil kurven er knækket, bliver vi nok nødt til at køre med et regime, hvor vi isolerer nærkontakters nærkontakter. Vi skal tage den nye smitte i optakten, så vi ikke går ind i et efterår med den og skal se ind i en ny nedlukning, siger han og tilføjer, at han gerne vil se de kommende dages smittetal, inden han kan 'hidse sig helt op over det'.

Ekspert: Situationen er en anden med vacciner

Lone Simonsen, der er professor og leder af PandemiX Centret på RUC, er mindre bekymret.

- Det er ikke nogen overraskelse, eftersom vi har åbnet for fodboldkampe, fester og sommervejret er kommet. Rigtig mange af dem, der deltager, er i 20'erne og 30'erne, og det er også derfor, at smittetallene stiger, siger hun og tilføjer, at det er det, der sker, når man går til mange ting og får flere kontakter per person.

Lone Simonsen, professor, pandemiforsker og leder af pandemicenteret på Roskilde Universitet. (Foto: © Kim Dang Trong, DR)

Hun er dog ikke i tvivl om, at det kan resultere i en ny bølge.

- Der kan godt komme en god epidemi ud af det, men det vil aldrig blive det samme som før vaccinerne. Vi kommer til at se meget færre indlæggelser og dødsfald, og som situationen er nu, minder det mere om en sæsoninfluenza, siger Lone Simonsen.

'Senfølgerne er jokeren i det her'

Står det til Hans Jørn Kolmos, er der dog god grund til at tage smittestignigen alvorligt, selvom situationen er en anden, nu hvor mange og særligt de sårbare er vaccineret, og hospitalerne derfor ikke bliver overbelastet som før vaccinerne.

Han mener, det er vigtigt at huske, at der er en del patienter, der får langvarige senfølger, som man ikke ved, hvad man skal stille op med endnu.

- Unge og børn tåler bedre smitte, men det er ikke det samme som at sige, at de slet ikke får infektioner og senfølger, for det gør de faktisk. Hvis en masse unge bliver smittet, vil det også resultere i flere senfølger, siger han.

Derudover tilføjer Hans Jørn Kolmos, at der også er et hensyn at tage til de ældre og svækkede borgere, der på trods af vaccinen heller ikke er garanteret 100 procent sikkerhed.

Lone Simonsen er enig i, at senfølgerne er en ting, der er værd at have for øje med de stigende smittetal.

- Senfølgerne er jokeren i det her. Det er den store ting, man skal bekymre sig for som ung. Det kan godt være, man får et mildt forløb, man kan blandt andet risikere at miste lugte- og smagssans, siger hun.

57,3 procent af befolkningen har fået første coronavaccine, mens 33,7 procent af danskerne er færdigvaccinerede.