Sms i omløb: 'Der er erklæret stor bandekrig'

Sms'en fortæller, at alle vil blive skudt. Rigspolitiet kan ikke genkende billedet.

Denne sms har floreret blandt unge omkring en ny bandekrig. Rigspolitiet kan ikke genkende billedet. (© DR Nyheder)

'Der er blevet erklæret en stor bandekrig og der forventes meget skyderi, pas på med at tage ud om aftenen.'

Sådan lyder noget af den sms, som siden i aftes har floreret blandt unge mennesker blandt andet på gymnasier i København.

I sms'en bliver der fortalt, at der er udbrudt bandekrig på Nørrebro, i Valby, Ishøj, Vanløse og på Amager. Og der bliver advaret om, at alle vil blive skudt.

Det er denne sms, der har floreret siden torsdag aften.

(© DR Nyheder)

Kan ikke genkende billedet

Men nu maner Rigspolitiet til besindighed.

- I sms'en bliver der tegnet et særdeles voldsomt billede. Det er ikke et billede, som vi hos politiet kan genkende, lyder det fra Rigspolitiet på Twitter.

Rigspolitiet bekræfter dog, at der rigtig nok er en verserende konflikt mellem to grupperinger, og at det har ført til flere skudepisoder og overfald. Noget, der har fået tre politikredse til at indføre visitationszoner flere steder i København og på Sjælland.

Skyderier og overfald

Det er voldelige episoder, der går helt tilbage til april måned, som er en del af den nuværende konflikt mellem en gruppe med rødder i København og en anden med tilknytning til den københavnske vestegn.

Det viser flere aktindsigter, som DR Nyheder har modtaget.

- Konflikten trækker tråde til flere politikredse på Sjælland, lyder det i en af aktindsigterne.

Blandt andet har der været flere eksplosioner og et drabsforsøg i Greve rettet mod en ledende person fra den ene gruppering.

Derudover ligger et drab den 15. september i Ishøj også til grund for politiets vurdering af den optrappede konflikt. Her blev en 22-årig mand dræbt, da flere personer affyrede 20-30 skud mod den bil, hvori han sad.

Politi: Risiko for flere med våben

Selvom Rigspolitiet ikke kan genkende billedet af en trussel, hvor alle risikerer at blive skudt, viser en aktindsigt, at flere personer muligvis går rundt med skydevåben.

- Der vurderes på baggrund af den aktuelle situation, at der er forøget risiko for, at der bæres våben i dele af Ishøj, lyder en aktindsigt fra Københavns Vestegns Politi

- Der er forøget risiko for, at der i området kan blive foretaget strafbare handlinger, som indebærer fare for personernes liv, helbred eller velfærd, lyder det i en aktindsigt fra Midt- og vestsjællands Politi.

Politi: Ingen skal være nervøse

På Twitter skriver Rigspolitiet også, at man tager situationen yderst alvorligt, og at man har sat kraftigt ind med øget fokus på efterforskning, patruljering og nærpoliti for at komme konflikten til livs, inden den udvikler sig yderligere.

- Ingen skal være nervøs for at færdes i gaderne, lyder det.

Helt konkret vil nærpolitiet på Amager, Nørrebro, Østerbro og i Brønshøj være ekstra synligt til stede med gående patruljer for at søge dialog med borgerne og skabe tryghed. Det gælder også helt specifikt i Vanløse som følge af eksplosionen og branden i en café i nat.

Nærpolitiet Nordøst vil desuden besøge alle klubber i det område, hvor visitationszonen er gældende, for at tage en snak med klubbens unge om hvorfor der er en visitationszone, og hvad det betyder.