SMS’er fra skolen får elever i skole

Overvågning af fravær og sms til elev og forældre får 10. klasse i Skanderborg til at droppe pjæk.

Hvis 10. klasseseleverne i Skanderborg har svært ved at komme op om morgenen bliver de vækket af en sms. Svarer de ikke, får deres forældre besked. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Normalt er det restauranter og kantiner, der får sure eller glade smileyer. Men på 10. klasseskolen UCS10 i Skanderborg har man taget det lille ansigt til sig i kampen mod elevernes fravær.

Tre gange dagligt kontrollerer skolen, om eleverne er til stede - er de det, får de en glad smiley. Er de ikke, udløser det en sur. Det relativt simple system har bragt elevernes pjæk og sygefravær betragteligt ned, fortæller skoleleder Knud Stange.

For mens landets 10.klassesskoler i gennemsnit havde næsten 17 dages fravær i skoleåret 2012/2013, havde USC10 i Skanderborg mindre end otte fraværsdage i gennemsnit per elev.

Ikke ligegyldigt at være der

- Det handler om at signalere til de unge, at det er ikke ligegyldigt, om du er her eller ej. Det virker på en bred skare af eleverne, siger Knud Stange.

- Det er ikke så meget truslen om, at de bliver registreret, der virker, det er mere, at de oplever en tydelig forventning fra skolens side, om at vi gerne vil have, at de kommer. Det værste man som ungt menneske kan opleve, det er, at skolen er ligeglad med, om man kommer eller ej.

Eleverne bliver talt op i en elektronisk protokol tre gange om dagen. Klokken otte, klokken ti og klokken 12.00

- Tre gange om dagen smider vi et billede op på projektoren foran salen, hvor alle elevnavne står. Så får man smileys, alt efter om man er der eller ej, fortæller skoleleder Knud Stange.

Går sport i at samle glade smileys

Knud Stange fortæller, at der for flere elever er gået sport i at samle på de glade smileys, der viser, at de har været der alle dage til alle timer.

Eneste konsekvens ved ikke at møde op er dog ikke kun en sur smiley. Der ryger også en SMS af sted, siger Knud Stange.

- Så sender vi en sms klokken kvart over otte: "Vi savner dig. Vi regner med, at du kommer i skole." Hvis der ikke sker noget, så ryger der efter en halv time en SMS af sted til forældrene: "Din søn/datter er ikke kommet i skole," siger Knud Stange.

Forældre skal forklare fravær

- Eleverne kan heller ikke selv sygemelde sig. Det skal forældrene gøre. Og vi gør ligesom på arbejdspladser, hvor man skal sygemelde sig hver dag, hvis man er syg.

- Man kan ikke bare blive væk. Hvis man bliver væk skal man komme med en forklaring og det er forældrene, der skal komme med den. Med bare 7,9 fraværsdage i gennemsnit per elev ligger USC10 langt under landets gennemsnit for ikke bare 10. klasser. På landsplan er det samlede antal fraværsdage per elev på alle klassetrin nemlig 11,4 dage per skoleår, viser en undersøgelse foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion.

DR sætter i denne uge fokus på skolelevers fravær. Tirsdag kan du læse om konsekvenserne ved og løsningen på et højt fravær, mens vi torsdag ser på årsagerne. Du kan læse mere om, hvordan projektet er lavet her:

Facebook
Twitter