Smuthul i polsk lov: Mødre sætter børn til salg på nettet

Både danske og europæiske par følger med, når nye annoncer på det sorte marked dukker op.

Et forældrepar erkendte i retten i går, at de har købt en nyfødt dreng for 5.500 kroner af en kvinde i Polen. (Foto: Henrik Rugaard © Henrik Rugaard)

- Jeg er gravid med mit tredje barn og har ikke råd til det. Jeg leder derfor efter et par, der vil støtte mig økonomisk gennem min graviditet. Når jeg føder, vil jeg så opgive min forældremyndighed.

Sådan skriver en kvinde, der angiver, at hun er 37 år, på et polsk internetforum. Flere svarer hende. De er klar til at hjælpe med økonomien og ønsker at adoptere barnet.

Kvindens annonce er ikke den eneste på det polske internetforum. DR Nyheder har gennem en periode fulgt aktiviteten på hjemmesiden. Flere kvinder skriver, at de er klar til at opgive deres ufødte børn for en "økonomisk kompensation" og bliver mødt af kvinder og mænd, der er ivrige efter kontakt - også kvinder, der skriver, at de kommer fra Danmark.

Der findes ikke officiel statistik i Polen, der siger noget om, hvor mange børn der bliver adopteret ulovligt. Men polske adoptionsbureauer anslår, at flere tusinde børn hvert år bliver adopteret ulovligt.

I går erkendte et dansk par fra Nordjylland at have købt et barn af en polsk mor for 5.500 kroner. I denne sag kom det danske par også i kontakt med den polske kvinde via en annonce på internettet og fik barnet for en betaling lige efter fødslen.

Polsk mor: Jeg solgte til dansker

I 2011 stod en 38-årig mor frem i polske medier og fortalte, at hun havde forsøgt at sælge sit sjette barn for at få råd til blandt andet en operation for åreknuder. På tv viser hun sammen med sin mand deres to-værelsesbolig frem og fortæller, at med fem børn i forvejen er der ikke er råd til barnet, fordi manden er arbejdsløs.

Ifølge kvinden får hun kontakt til et dansk-polsk lesbisk par, der vil købe barnet. Hun fortæller, at de giver hende 1.400 kroner inden barnet er født og lover hende 10.000 kroner, når de får barnet.

Lige efter fødslen får parret barnet overdraget, og de tilkalder hurtigt en hjemmesygeplejerske, som skal se barnet. Over for hende foregiver de, at barnet var født af de ene af de to kvinder, men sygeplejersken bliver mistænksom og melder dem til politiet.

Hos provinsdomstolen i Lublin bekræfter man forløbet:

- Den 15. og 16. marts 2011 blev to kvinder anklaget for at have til hensigt at tilegne sig en medicinsk attest fra jordemoder Teresa K, som skulle bekræfte, at den ene ved en hjemmefødsel havde fået en pige, skriver Dariusz Abramowicz. Han nævner dog ikke de to kvinders nationalitet.

- De forsøgte derfor at vildlede jordemoderen, hvilket er en kriminel handling i den polske straffelov, skriver han.

Retssagen endte med bødestraf til parret, som ikke blev dømt for at ”handle med et barn”, men for at have løjet for sygeplejersken omkring fødselsattesten. DR Nyheder har forsøgt at kontakte den polske kvinde, men uden held.

Derfor kan salget foregå

I Polen er det ikke tilladt at bortadoptere sit barn privat, hvis der er betaling involveret.

Alligevel sker det ofte, at kvinder sælger deres børn til fremmede, fordi et hul i den polske lovgivning gør det muligt.

- I polsk lov tilhører bortadoptioner et elastisk område. Domstolene kræver ikke altid, at man følger samtlige procedurer, siger Arkadiusz Andrzejewski, direktør for et adoptionscenter i byen Rybnik i Polen.

Der er nemlig ifølge polske myndigheder ingen regler, som reelt forbyder handel med nyfødte. Straffeloven behandler altså ikke ”handel med børn” separat, og derfor bliver handel med børn betragtet som menneskehandel i almindelighed.

Menneskehandel er ifølge polsk lov defineret som opførsel forbundet med køb og salg af folk til et specifikt formål, fx til brug til arbejde, tiggeri, pornografi eller prostitution. Barnløse par og desperate, gravide kvinder hører ikke ind under dette.