Smykkeloven er brugt for første gang: 79.600 kroner er beslaglagt

Den omstridte smykkelov er blevet anvendt for første gang, da fem personer blev standset i Københavns Lufthavn tirsdag aften.

Fem udlændinge fik beslaglagt 79.600 kroner tirsdag aften. Det var dog ikke nogle af personerne på billedet her. Arkivfoto: Scanpix (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Smykkeloven er for første gang blevet anvendt til at beslaglægge værdier hos udlændinge, oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Den omstridte lov, der retteligt hedder lov nr. 102, blev taget i brug, da fem udlændinge tirsdag aften fik beslaglagt 79.600 kroner i København Lufthavn. Her pågreb Københavns Politi to mænd og tre kvinder, som forsøgte at rejse ind i Danmark på falske rejsedokumenter.

De blev sigtet for dokumentfalsk, anholdt og visiteret, hvorunder de blev fundet i besiddelse af dollars og euro svarende til i alt ca. 129.600 kroner. De fem er iranske statsborgere fra 26 til 35 år.

I forbindelse med sagsbehandlingen ønskede alle at søge asyl i Danmark.

- Dansk politi er dagligt opmærksomme på, om de asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold, vi antræffer, har værdier, som kan være med til at finansiere omkostningerne ved deres ophold. Nu har politiet fundet værdier, som kunne beslaglægges til det formål, siger Per Fiig, chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC).

Udlændingestyrelsen behandler nu de fem iraneres ansøgning om asyl.

Loven trådte i kraft 3. februar 2016, og i den forbindelse var regeringen og især udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mål for heftig kritik.

Fakta om "Smykkeloven"

  • Den omstridte lov giver myndighederne mulighed for at beslaglægge værdigenstande og store kontantbeløb fra flygtninge.

  • Reglerne gælder, hvis Udlændingestyrelsen har eller forventer at få udgifter i forbindelse med flygtningens ophold.

  • Udlændinge må medbringe beløb op til 10.000 kroner per person.

  • I en familie på to voksne og tre børn må man altså medbringe 50.000 kroner.

  • Kreditkort til en udenlandsk konto med penge kan ikke beslaglægges.

  • Bliver der hævet penge fra kortet i Danmark, kan de dog beslaglægges.

  • Smykker og værdigenstande til en værdi af mere end 10.000 kroner kan også beslaglægges.

  • Brugsgenstande som ure og mobiltelefoner er undtaget. Med mindre der for eksempel er tale om et usædvanlig dyrt ur.

  • Flere genstande, der samlet har en værdi til over 10.000 kroner, kan ikke beslaglægges.

  • Genstande med affektionsværdi er undtaget. Blandt andet "vielsesringe og forlovelsesringe, hæderstegn, erindringsgaver fra nærtstående, religiøse genstande, herunder bøger, relieffer" og lignende.