Snart kommer vi til at mangle håndværkere

I løbet af de næste 10 år kommer der anlægsinvesteringer for 25 mia. ved Odense, og i den forbindelse kommer der mangel på håndværkere.

I løbet af de næste 10 år kommer der anlægsinvesteringer for 25 mia. ved Odense, og i den forbindelse kommer der mangel på håndværkere. (© Colourbox)

Indenfor få år kan der komme mangel på faglært arbejdskraft på Fyn. Allerede nu mangler der arkitekter, landinspektører, civilingeniører, chauffører og lastbilmekanikere, og i år vil der også komme til at mangle elektrikere.

Det viser en opgørelse, som Beskæftigelsesregion Syddanmark har foretaget.

Der er i og omkring Odense planlagt bygge- og anlægsinvesteringer for cirka 25 milliarder kroner de næste ti år. Beregningerne viser, at der i den forbindelse kommer til at mangle cirka 18.000 mande år i byggeriet.

Gymnasiet ikke altid det rigtige

Hvis bygherrerne ikke skal hente arbejdskraft fra udlandet, skal de unge i gang med erhvervsuddannelserne.

- Så kommer vi til at importere arbejdskraften, mens vi har mennesker med gymnasieuddannelser, der ikke kan få job fordi de ikke har de rette kompetencer. Det er ikke nogen fremtidsløsning, at alle unge mennesker absolut skal på det almene gymnasium, siger formanden for Danske Erhvervsskoler, Ib Haahr.

Ifølge beregningerne kommer der til at mangle murere på Fyn i 2014, tømrere og vvs'ere i 2016 og smede i 2018.

- Det er vi nødt til at gøre noget ved, og vi vil opfordre ungdomsuddannelsesvejlederne til at fortælle de unge mennesker, at erhvervsuddannelserne er en fantastisk mulighed, hvis man vil i beskæftigelse hurtigst muligt, siger Ib Haahr.