Snart må du kun affyre fyrværkeri seks dage om året

Et nyt lovforslag vil forkorte perioden for salg og affyring af fyrværkeri fra 2014. Næste år bliver der måske kun seks dage til at fyre fyrværkeri af.

Næste år bliver der muligvis kun seks dage til at fyre fyrværkeri af i. (Foto: Jacob Hokland- DR Syd)

Næste år bliver det måske kun tilladt at skyde fyrværkeri af på seks faste kalenderdage.

Et lovforslag, der nu har været i høring, skal både forkorte perioden, hvor fyrværkeriet må skyldes af og perioden, hvor butikkerne må sælge krudtet.

Bliver lovforslaget vedtaget vil det virke fra 2014. Det vil betyde at perioden vil blive forkortet, så fyrværkeriet skal købes mellem den 15. december og den 31. december, mens affyringsperioden bliver fra den 27. december til den 1. januar.

I dag må man købe fyrværkeri fra den 1. december til den 31. december. Og man må skyde fyrværkeriet af lidt længere, nemlig fra den 1. december til den 5. januar.

Fyrværkeri generer borgere

Lovforslaget er fremsat af regeringen med den daværende Erhvervs- og Vækstminister Annette Vilhelmsen i spidsen.

- Der har været et meget bredt ønske om at indskrænke affyringstidspunktet. Det er til gene for mange mennesker. Både dyreejere, men også børnefamilier og andre. Og det er i orden, at man gerne vil have noget ro og fred i boligkvartererne rundt omkring i Danmark, siger Benny Engelbrecht, erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

Han er ikke er bekymret for, at det kan give større ophobninger af fyrværkeri.

Politikerne vil dog stadig have fokus på, at der er et stort illegalt marked, siger Benny Engelbrecht.

Branche: For kort affyringsperiode

I fyrværkeribranchen er der forståelse for forslaget. Men man mener dog, at affyringsperioden er for kort. I stedet skal affyringsperioden være ligeså lang som salgsperioden.

- Affyringsperioden er for kort. Vi vil gerne undgå ulovligt fyrværkeri bliver skudt af først på sæsonen, og derfor skal forbrugerne have lov til at skyde fyrværkeri af i hele salgsperioden, siger Morten Sørensen, formand for fyrværkeribrancheforeningen.

Han tror, at den forkortede salgsperiode vil give et stort økonomisk tab for branchen. Men også sikkerhedsmæssigt ser han problemer ved det nye lovforslag.

- Jeg tror, at vi får meget større mængder i meget kortere tid på salgsstederne. Og det er absolut ikke hensigtsmæssigt.

Bøde for at overtræde

Affyrer man fyrværkeri uden for perioden kan det udløse en bøde.

Lovforslaget er endnu ikke forhandlet færdigt, men Benny Engelbrecht siger, at der tidligere har været bred opbakning til forslaget i Folketinget.

FacebookTwitter