Snart må vi slippe tøjlerne: Her er de coronavaner, du skal holde fast i hen over sommeren

Husk stadig håndsprit, afstand samt mundbind i særlige situationer.

Selv om du slipper for mundbind de fleste steder fra på mandag, vil det stadig gælde i den kollektive trafik. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Da du formentlig havde travlt med at slå lyden fra dit vækkeur i morges, kunne sundhedsminister Magnus Heunicke samtidig fortælle, at man havde fået en genåbningsaftale i hus, og mundbind samt alt for korte byture dermed er fortid.

Men selv om du snart kan slipper tøjlerne, er der dog stadig en række coronavaner, du skal holde fast i fremover.

De kommer her.

1

Brug mundbind i kollektiv transport og ved symptomer

Du skal blandt andet fortsætte med at bruge mundbind, når du stiger af og på det offentlig transport. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Fra på mandag den 14. juni kan du vinke farvel til mundbind de fleste steder. Men det er dog ikke ensbetydende med, at du slipper helt for synet af et mundbind.

- Der er nogle enkelte situationer, hvor der stadig vil være krav om det, lød det fra direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde tidligere i dag.

Det gælder eksempelvis, når man står op i kollektiv transport.

Det vil altså sige, at du stadig skal bruge mundbind, når du går ind og ud af toget eller bussen, og hvis du eksempelvis skal på toilettet eller fange tasken på hattehylden over sædet.

Derudover vil der være flere steder, hvor det ikke er et krav, at du bruger mundbind, men hvor sundhedsmyndighederne alligevel anbefaler, at du gør det.

- Det kan være, hvis man har symptomer, er syg, eller er smittet med corona, sagde Søren Brostrøm på mødet.

Det kan også være, hvis man har været i kontakt med en, der er smittet med coronavirus, og i den forbindelse er nødt til at søge sygehus eller teststed.

2

Husk stadig afstanden

Du skal fortsat huske at holde afstand til andre. Mindst en en meter lød det tidligere i dag fra Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Selv om diverse restriktioner og krav netop er blevet høvlet af vores hverdag, så anbefales det stadig, at man sørger for at holde afstand, når man færdes blandt andre mennesker.

- Det med at holde afstand er stadig vigtigt. Vi vil stadig anbefale mindst en meter. Det kan være, at vi kommer til at trappe ned på det efter sommerferien, men indtil vi er på den anden side af en større vaccineudrulning, så er det stadig vores anbefaling, lød det fra Søren Brostrøm.

3

Slæk ikke på spritten

Husk stadig at tage imod en klat håndsprit, når muligheden er der. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Husk stadig at have håndsprit i tasken, når du er på farten samt at bruge de flasker, som butikkerne stiller til rådighed. For selv om smitten er i bund, råder Sundhedsstyrelsen dig til at holde fast i den gode hygiejne.

- Det samme med at hoste i albuen og spritte hænder. Det er god adfærd, og det skal vi holde fast i, lød det fra Søren Brostrøm.

Derudover er det forsat vigtigt, at du ikke leger helt og tager på arbejde, hvis du har symptomer. Det er stadig vigtigt i sådanne situationer, hvor du potentielt er smittet, at du bliver hjemme, så smittekæder fortsat kan brydes.

4

Fortsæt med coronapasset

Du skal fortsætte med at vise coronapas, men med tiden vil det blive udfaset. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Selv om man slipper for at vise sig med mundbind mange steder, så er det altså stadig frem med coronapasset lidt endnu for at få adgang. Passet udfases dog med tiden, men frem til den 1. oktober kan du stadig risikere at skulle vise det.

- Vi er blevet enige om, at coronapasset stadig kommer til at være en afgørende faktor i vores epidemihåndtering. Det er den afgørende nøgle til at kunne gennemføre lempelser, sagde Magnus Heunicke på pressemødet tidligere i dag.

Præcisering: Det er ikke et krav med mundbind i myldretiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk