Snart skal du være 67 år for at få pensionistrabat. Men er du hurtig, kan du spare penge lidt endnu

1. juli hæves aldersgrænsen for at få rabat i offentlig transport fra de nuværende 65 til 67 år for at følge den faktiske pensionsalder.

1. juli hæves aldersgrænsen for at få rabat fra 65 år til 67 år. Ændringen gælder for alle landets tog- og trafikselskaber. (Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Nyheder)

Hvis du er pensionist og rejser med tog, bus eller metro – så er 1. juli i år en særlig vigtig dag for dig.

For er du 65 eller 66 år gammel, så er det nemlig snart slut med at købe en billet eller et rejsekort med pensionistrabat.

1. juli hæves aldersgrænsen for at få rabat fra de nuværende 65 til 67 år for at følge den faktiske pensionsalder, der i år er blevet hævet.

- De rabatter, vi giver til pensionister, følger pensionsalderen. Derfor er det naturligt, at når pensionsalderen stiger, så stiger adgangen til pensionistrabatten også hos os, fortæller Charlotte Kjærulf, der er kundeservicechef hos DSB.

Ændringen vil gælde for alle landets tog- og trafikselskaber og dermed have en betydning for mange tusinde danskere.

Allerede i foråret begyndte DSB og landets øvrige tog- og trafikselskaber at oplyse deres kunder om ændringen. Men nu nærmer datoen for nye priser for pensionister sig for alvor.

- Hvis folk er opmærksomme på det i god tid, så kan vi også bedre hjælpe dem, så alle ikke står 1. juli og ikke ved, hvad de skal, siger Charlotte Kjærulf.

Køber du enkeltbillet er du mest påvirket

Det er ikke alle, som vil mærke en lige så stor forandring som andre, forklarer Charlotte Kjærulff.

- Dem, der vil mærke den største forskel, er dem, som køber deres billet fra gang til gang.

- Det er dem, som i dag rejser på det, der hedder en 65-billet eller for DSB’s vedkommende på en Orange billet, hvor der er nogle ekstra rabatter i dag, når man er over 65 år gammel. Her vil alderen bliver justeret til de 67 år, så den følger pensionistalderen, ligesom på de øvrige produkter.

Har du været ude i god tid og allerede købt en enkeltbillet med pensionistrabat inden 1. juli, må du gerne rejse på den efter 1. juli.

Når det kommer til rejsekortet, skal man være fyldt 67 år, hvis man gerne vil købe et rejsekort med kundetypen ’Pensionist’. Men har du allerede et rejsekort med denne type – og er yngre end 67 år gammel – beholder du din nuværende pensionistrabat.

Har du allerede et rejsekort af typen 'Pensionist' – og er yngre end 67 år gammel – beholder du din nuværende pensionistrabat. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Er du hurtig, kan du spare penge

I det nordlige Jylland er Nordjyllands Trafikselskab (NT) ved at være klar til ændringen.

Det samme gælder hos kollegaerne i Sydtrafik, Fynbus, Midttrafik, DOT, Arriva Tog og DSB, fortæller product manager hos NT Gine Monrad Petersen.

- Det er helt ens over hele landet, og alle trafikselskaber er helt enige om, hvordan det her skal være.

Ifølge Gine Monrad Petersen kan man udnytte de knap to uger, før ændringerne træder i kræft, fornuftigt, hvis man rejser med rejsekort.

- Hvis man er 65 eller 66 år gammel, og egentlig står til at miste sin mulighed for at rejse til pensionisttakst, så kan man gå ind og købe sig et rejsekort nu. Gør man det inden 1. juli, beholder man sin rabat efter den dato.

Så det kan godt være en god idé, hvis man skynder sig at bestille rejsekort nu?

- Ja, det kan det, for så har man jo lige knap to år, hvor man har mulighed for at rejse til en lidt lavere pris, end man ellers kunne. Det vil jeg helt klart anbefale. Hvis man overvejer at skulle ud at rejse med bus eller tog - så få købt det rejsekort inden 1. juli.

Retningslinjerne for pensionistrabat ændres løbende i takt med, at pensionsalderen stiger. Næste planlagte stigning er i 2030.