Snart stemmer Senatet: Bliver Brett Kavanaugh ny højesteretsdommer trods anklager om overgreb?

Der er skuffelse blandt kvinder, som har delt deres personlige fortællinger, efter at to tvivlende kandidater har meddelt deres ja.

(Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Efter ugers debat i det amerikanske Senat er det blevet tid til en afgørelse.

Ifølge flere medier begynder afstemningen lørdag klokken 15:30 lokal tid blandt de 100 senatsmedlemmer, der nu endeligt skal beslutte, om den omstridte kandidat Brett Kavanaugh skal være ny højesteretsdommer i USA.

Sagen kort

53-årige Brett Kavanaugh er Donald Trumps bud på en ny højesteretsdommer i USA.

Midt i september stod den i dag 51-årige psykologiprofessor Christine Blasey Ford frem i avisen Washington Post og anklagede Kavanaugh for at have udsat hende for voldtægtsforsøg, da hun var 15 og han 17 år gammel.

Efterfølgende har to andre kvinder også beskyldt Kavanaugh for seksuelt overgreb.

Brett Kavanaugh har kategorisk afvist anklagen, og den 4. september blev høringerne af højesteretsdommerkandidaten i Senatet indledt.

I sidste uge holdt Senatets retsudvalg så en offentlig høring, hvor både Ford og Kavanaugh forklarede sig.

Og alt tyder på, at Brett Kavanaugh vil få det nødvendige flertal.

Igår valgte to afgørende stemmer nemlig at støtte kandidaten, der er af flere kvinder er blevet beskyldt for seksuelle overgreb.

Selvom Susan Collins, der er republikansk senator fra delstaten Maine, noterede i sin tale fredag aften amerikansk tid, at hun tror på psykologiprofessor Christine Blasey Fords anklager om et voldtægtsforsøg tilbage i 1980'erne, mente hun ikke, at det var nok til at "diskvalificere Kavanaugh fra at tjene ved vores Højesteret".

Jeg tror, at han vil styre på en måde, der er i overensstemmelse med vores forfatning, lød det i demokratens redegørelse for beslutningen.

Joe Manchin, senator fra West Virginia

Det samme var rationalet hos demokraten Joe Manchin fra den Trump-venlige stat West Virginia. Kort efter Susan Collins tale erklærede han ligeledes, at han vil stemme ja til, at Brett Kavanaugh kan erstatte Anthony Kennedy som højesteretsdommer.

- Jeg har forbehold, når det kommer til afstemningen. Især man tænker på de alvorlige beskyldninger mod dommer Kavanaugh og det temperament, han viste under retsmødet. Men jeg tror, at han vil styre på en måde, der er i overensstemmelse med vores forfatning, lød det i demokratens redegørelse for beslutningen.

Kvinder greb ud efter tvivlende senator

Opbakningen fra de fire senatorer bidrager tilsyneladende med et snævert flertal på 51 mod 49.

Alle senatets medlemmer har siden torsdag haft lejlighed til at gennemgå en FBI-undersøgelse af anklagerne, der var bestilt af den republikanske senator Jeff Flake fra Arizona - kort tid efter, at han blev konfronteret af to kvinder i en elevator.

- Du fortæller alle kvinder, at de ikke betyder noget, og at de bare skulle have forblevet stille. For hvis de fortæller, hvad der er sket med dem, ignorerer du dem, lød det fra kvinderne, der ikke mente, at Jeff Flake tog deres fortælling om seksuelt overgreb alvorligt.

Det forlød i amerikanske medier, at senatoren fra Arizona vaklede, så længe der ikke forelå en efterforskningsrapport fra FBI.

Men ifølge den republikanske formand for retsudvalget i Senatet, Chuck Grassley, har FBI's rapport frifundet Brett Kavanaugh.

Massive protester før afstemning

Imens at senatorerne torsdag nærlæste FBI-rapporten var tusindvis af mennesker rejst til Washington i et forsøg på at overbevise deres repræsentanter i Senatet om, at Brett Kavanaugh ikke er værdig som højesteretsdommer.

Og på Twitter under hashtagget #whyididntreportit er betninger om seksuelle overgreb over den seneste tid eksploderet. Her forklarer adskillige kvinder, hvorfor de ligesom Christine Blasey Fords aldrig har fået meldt den seksuelle vold, de er blevet udsat for.

Det er virkelig et slag i ansigtet.

Amanda O'Brien, kvindelig protestant

Men det lader ikke til at have fået den betydning, de mange kritiske stemmer havde håbet. De tvivlende senatorer - Susan Collin, Joe Manchin og Jeff Flake - har sluttet sig til flertallet.

Ifølge magasinet Time føler flere af de kvinder, der har delt deres historie i offentligheden, sig holdt for nar. Særligt af Susan Collin, som nogle af dem mener, de har haft reelle "kvinde-til-kvinde-samtaler" med.

- Det er virkelig et slag i ansigtet. Især at have en kvindelig senator, som har sagt til mig, at hun forstod, hvorfor kvinder ikke altid anmelder overgreb, for derefter at overhøre det og stemme for at sætte en potentiel voldtægtsmand på posten som højesteretsdommer, siger en kvinde ved navn Amanda O’Brien ifølge magasinet.

For at blive godkendt til posten som højesteretsdommer behøver Kavanaugh støtte fra 50 senatorer. Og hvis senatets afstemning ender 50-50, er det vicepræsident Mike Pence, der får den afgørende stemme. Så bliver Brett Kavanaugh godkendt.