Snart ved vi, om Omikron-varianten har ramt Danmark. Men meget tyder på, at den er kommet for at blive

Den kan måske overhale deltavarianten og blive den dominerende, lyder det.

Der er sandsynligvis fundet tilfælde af Omikron-varianten i Danmark. (Arkivfoto) (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Der er fundet to tilfælde med coronasmitte herhjemme, hvor man mistænker, at der er tale om den bekymrende Omikron-variant.

- Myndighederne har en begrundet mistanke om, at vi har de første to tilfælde af den nye variant Omikron i Danmark. Varianten er blevet fanget i de variant-PCR-test, som SSI laver på positive prøver, og derfor har vi hurtigt fanget varianten.

- Vi er et af de lande, der har den mest omfattende overvågning af varianter, og derfor er det ikke overraskende, at vi tidligt finder tilfælde i Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Endeligt svar om et par dage

Direktør Henrik Ullum fra Statens Serum Institut oplyser, at der formentlig går "et par dage", før man endeligt ved, om der er tale om tilfælde af omikron-varianten.

- Mens vi venter på det, forfølger vi på tværs af myndigheder en forsinkelsesstrategi. Det vil sige, at vi satser på en tidlig identifikation og ekstra smitteopsporing på alle mistænkte tilfælde.

Og så er håbet, at man kan forsinke variantens indtog så længe, at flere i Danmark har nået at få første, anden eller tredje vaccinestik.

- Uafhængigt af om det bliver bekræftet, så følger vi den her strategi, så vi kan vinde noget tid og blive lidt klogere på den her virus og eventuelt komme lidt længere hen på vinteren, før det finder egentligt ekstra fodfæste i Danmark, lyder det fra Henrik Ullum.

Henrik Ullum er direktør i Statens Serum Institut. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Han tilføjer, at smitteopsporingen er i kontakt med de to personer, der mistænkes at være smittet med Omikron, samt deres kontakter og denne gruppes kontakter. Alle er isolerede, siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til Ritzau, at der er identificeret 48 kontakter i andet og tredje led til de to personer. Herudover er der flypassagerer fra to fly, som er landet i Danmark tidligere på ugen.

Måske kan den overhale deltavarianten

Anders Fomsgaard er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut.

Han fortæller, at der er flere ting, der peger i retning af, at varianten, der også har det mindre mundrette navn B11529, bekymrer virologer over hele verden, fordi den har mange flere mutationer i spike-proteinet end normalt.

Det betyder, at der er frygt for, at den er mere smitsom og evner at finde sprækker i vores immunforsvar - også for de vaccinerede.

- Vi ved det ikke med sikkerhed, men når vi ser på sekvensen af den her virus, så er det absolut den mest ændrede (flere mutationer, red.) virus, vi overhovedet har set.

- De indikationer, vi hører fra Sydafrika, er, at der øjensynligt er en stigning i flere provinser, og at andelen af dem måske er oppe på 65 procent. Det er første gang, at vi har set en virus, der måske er i stand til at fortrænge deltavarianten, siger Anders Fomsgaard.

Varianten blev første gang påvist i Botswana og Sydafrika. Siden er der blevet konstateret flere tilfælde i hele verden.

Det tæller blandt andet Belgien, Tyskland, Storbritannien, Tjekkiet, Italien, Israel og Australien.

FacebookTwitter