Sneen gør os lykkelige

Vinterlandskabet gør os glade, lyder det fra lykkeekspert, som mener, at antallet af vintedepressioner i år er dalet med i takt med sneen.

Når solen som her ved Fænøsund titter frem og glitrer i sneen stiger humøret. (Foto: © Niels H.C. Martner)

Sneen er en naturlig lykkepille, som bekæmper vinterdepression.

Så enkelt beskriver forfatter og ekspert i menneskelig glæde Alexander Kjærulf, den nedbør, som faldt i weekenden og ifølge Danmarks Meterologiske Institut nu har dækket store dele af landet i 35 dage.

- Det hvide vinterlandskab får vores humør til at stige. Det er en faktor, som klart modvirker den tristhed og mangel på energi, som tusinder af danskere føler i den mørke tid, siger Alexander Kjærulf til Urban.

Naturen bliver en legeplads

Præcist hvor mange vinterdepressioner, der i år er blevet bekæmpet med snefnug, kan lykke-eksperten ikke fastslå - men som han siger:

- Det er mange. Sneen gør naturen til en legeplads. Den reflekterer lyset, og når det går gennem øjnene og ind i vores hjerner, så stiger produktionen af det stof, som gør os muntre og energiske.

På Rigshospitalet vil forsker i vinterdepressioner Henrik Dam ikke afvise, at reflektioner fra et sneklædt landskab er et effektivt middel i kampen mod det tungsind, som hvert år rammer hver 20. dansker.

Vær ude i lyset i to timer

Men da der endnu ikke er lavet videnskabelige undersøgelser om sammenhængen mellem danskernes humør og vejret, vil overlægen fra Psykatrisk Center nøjes med at sige:

- Lys er i dag den mest effektive behandling mod vinterdepression. Og sørger man for at være udenfor to timer midt på dagen, når lyset er stærkest, så kan man faktisk undgå vinterdepression - og slukke den lampe, som de fleste bruger i behandlingen af den tristhed, øgede trang til søde sager og træthed, som kommer med mørket.