Edward Snowden er overrasket.
- Det her er en helt usædvanlig sag, siger den nu 37-årige whistleblower til DR.
Interviewet med Edward Snowden foregår på en krypteret videoforbindelse til Moskva.
Han er hverken overrasket over at NSA – verdens mest magtfulde efterretningstjeneste – har et tophemmeligt samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om at støvsuge fiberkabler på dansk jord for data. Eller at omdrejningspunktet for den skandalesag, der har ført til hjemsendelsen af fem medarbejdere, er det samme som Dagbladet Information i 2014 afslørede på baggrund af dokumenter, han lækkede til medierne.
Nej, han er overrasket over, at en FE-medarbejder har samlet dokumentation om formodede ulovligheder, ligesom Edward Snowden selv gjorde i 2013, og valgt at gå til den uafhængige tilsynsmyndighed – og ikke til pressen.
- Det er virkelig ekstraordinært, at en whistleblower har så stærk en tro på systemet, at det kun kan ske i et samfund med høj tillid. Det siger jeg som som et kompliment, for jeg tror kun, det kan ske et sted som Danmark, siger Edward Snowden.
NSA kan overvåge danskere, når de har lyst
Som DR har afsløret, er kernen i tilsynets kritik, at FE i årevis har givet USA adgang til rådata fra danske kabler. Disse kabler udgør internettets “rygrad”, hvorigennem stort set al moderne kommunikation flyder – internet-data, telefonsamtaler, SMS-beskeder og så videre. De kan indeholde kommunikation fra lande som Rusland og Kina og af høj efterretningsmæssig værdi – men altså også hr. og fru Danmarks private kommunikation.
- Efterretningstjenesterne laver en gensidig gentleman-aftale. Typisk i form af et aftalememorandum, hvor det står, at det ikke er juridisk bindende og dermed ikke holder i retten. For det sidste, efterretningstjenesterne ønsker, er at bekræfte, at de her overvågningsprogrammer overhovedet eksisterer, forklarer Edward Snowden.
- Formålet med de her formuleringer i aftalerne er, at de fokuserer på intentionalitet og på forhånd indrømmer, at de (efterretningstjenesterne, red.) rutinemæssigt og i bredt omfang deler information om deres egne borgere med en udenlandsk efterretningstjeneste.
- Aftalen er, at der ikke vil være nogen forsætlig indsamling af amerikanske statsborgeres kommunikation fra dansk side, og at NSA ikke forsætligt indsamler data om danske statsborgere, siger whistlebloweren.
Men selvom der er filtre, der kan grovsortere rådata og for eksempel frasortere telefonsamtaler på baggrund af landekoder, er det i praksis umuligt at undgå, der ryger danskere med i nettet, vurderer Edward Snowden.
- Det er ikke muligt at indsamle data og sige, at den ikke indeholder kommunikation fra en dansk statsborger, uden at du allerede har læst den kommunikation og dermed krænket den danske statsborgers privatliv.
- De sværger, de ikke vil kigge på det, fordi overvågningen jo ikke er rettet mod dig. Men de kan gøre det, når som helst! For det hele kører igennem deres systemer, siger Edward Snowden.
Rådata-indsamling er årsag til kritik
Første gang offentligheden hørte om kabel-samarbejdet var i 2014, da Dagbladet Information på baggrund af Edward Snowdens dokumenter, kunne fortælle om FE's hemmelige samarbejde med NSA.
Dengang afviste daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S), at der foregik noget ulovligt:
- Jeg kan helt generelt sige, at vi selvfølgelig samarbejder med andre landes efterretningstjenester, og det gør vi, fordi der er terrorister, der vil Danmark det ondt. Det er samtidig også vigtigt at sige, at det selvfølgelig skal ske inden for dansk lov, når den danske efterretningstjeneste arbejder, og det er der også tale om, sagde Nicolai Wammen dengang.
Men ifølge DRs oplysninger er det netop dette samarbejde, som tilsynet nu sætter alvorlige spørgsmålstegn ved, og som indtil videre har betydet, at fem nuværende og tidligere medarbejdere og chefer i FE er hjemsendt.
- Efterretningstjenesterne er blevet dovne, fordi det er blevet så nemt at lave masseovervågning. Når du indsamler rådata, skal du du bare skal tilslutte overvågningsudstyret, mens alt kører gennem kablerne, og så siger indhentningschefen: "her er internettets bankende hjerte – hvilken blodåre ønsker vi at tappe?", siger Edward Snowden.
Regeringen har lovet en tilbundsgående undersøgelse af FE på baggrund af tilsynsmyndighedens sønderlemmende kritik, der blev fremlagt i slutningen af august.
Her fremgik det af pressemeddelelsen, "at der ved centrale dele af FEs indhentningskapaciteter er risici for, at der uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere."
Edward Snowden mener, at den danske regering har et forklaringsproblem.
- Et af de mest presserende spørgsmål, den danske regering skal svare på, er, hvorfor dette kabel-overvågningsprogram i partnerskab med NSA ikke blev lukket ned i 2014, da det allerede var en skandale, siger han.
Snowden: Dansk whistleblower er modig
Edward Snowden har boet i Moskva siden 2013, efter hans pas blev inddraget. Derfor søgte whistlebloweren asyl i Rusland.
De amerikanske myndigheder har tiltalt Edward Snowden for spionage, og han vurderer selv, at hans hjemrejse til USA har lange udsigter. Af samme grund mener han, at den danske whistleblower har udvist mod ved at gå til Tilsynet med Efterretningstjenesterne:
- Hvis ikke det var fordi, en person (hos FE, red.) havde det særlige mod, der skal til at fortælle folk om det, med risiko for at miste sit job, sin karriere og måske også sin frihed, havde ingen hørt om det.
Det er et åbent spørgsmål, om FE har overtrådt loven eller ej. Det skal en undersøgelse nu forsøge at kortlægge. Det er også uvist, hvad indholdet, af det materiale whistlebloweren har givet til tilsynet, består i.
Fordi den danske whistleblower flere gange er gået til FEs ledelse med sin kritik, håber Edward Snowden, at vedkommende slipper for eventuel retsforfølgelse.
- Vi får kun whistleblowere, hvis vi beskytter dem, siger Edward Snowden.
Hverken forsvarsminister Trine Bramsen (S), Forsvarets Efterretningstjeneste eller NSA har ønsket at udtale sig om sagen til DR.