Snusforbrug eksploderet i gymnasiet: Fem gange så mange tager det hver dag

Nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed afslører ny og bekymrende udvikling siden 2014.

Oliver Riise på 19 er elev på Birkerød Gymnasium og HF. Siden 2014 er gruppen af gymnasiedrenge, der dagligt bruger snus eller tyggetobak, mere end femdoblet (Foto: Bardur Thomsen)

Gruppen af gymnasieelever, der hver dag krænger et vanedannende nikotinprodukt ind bag overlæben, er eksploderet.

Faktisk er der nu mere end fem gange så mange daglige brugere blandt drengene, end der var, sidste gang man undersøgte det.

Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Det er voldsomt. Det er en meget kraftig stigning. En femdobling i så farligt et produkt, det er et meget stort og alvorligt udsving, siger Morten Grønbæk, læge, ph.d og direktør ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

- Jeg synes, der er stor grund til at slå alarm. Der er grund til at være bekymret for nikotinen, der er farlig i sig selv. Men det kan også betyde, at eleverne begynder at ryge på den lange bane, siger han.

Flere tager snus end cigaretter

I 2014 brugte 1,9 procent af drengene snus, tyggetobak eller skrå dagligt. Fem år senere var andelen vokset til 11,3 procent, hvilket er mere end en femdobling.

Blandt drengene er der nu flere, der dagligt placerer de små poser med nikotinholdig tobak under overlæben, end der tænder en almindelig cigaret. 8,9 procent af drengene ryger dagligt.

Blandt pigerne er der i samme tidsrum også sket en voldsom udviklingen i antallet af daglige brugere. Den er nu blevet otte gange større.

- Men det er fordi, de ikke tog noget i 2014. Den helt store bekymring gælder drengene, hvor hver niende nu er daglig bruger, siger Morten Grønbæk.

Indeholder stærkt vanedannende stof

Ligesom cigaretter indeholder snus kræftfremkaldende stoffer og det vanedannende stof nikotin.

Snus er forbudt at sælge i Danmark. Til gengæld er såkaldt tyggetobak lovlig og kan købes i de fleste supermarkeder, kiosker og tankstationer.

Forskellen på snus og tyggetobak er selve måden, tobakken er skåret på. I snus er tobakken pulveriseret, mens den i tyggetobak er skåret i større stykker.

Videoen herunder forklarer forskellen på snus og tyggetobak.

Forening: Der er grund til nervøsitet

Hjerteforeningen advarer mod, at et dagligt forbrug i gymnasiet kan medføre en livslang afhængighed af nikotin.

- Der er grund til at være nervøs, for man kender ikke de langsigtede konsekvenser af børn og unges indtag af nikotin. Der er en mistanke om, at det kan udløse diabetes og for pigernes vedkommende resultere i for tidlige fødsler. Der er også mistanke om, at nikotin forstyrrer hjernens naturlige udvikling, siger seniorkonsulent Mads Lind fra Hjerteforeningen.

Undersøgelserne viser dog også, at gymnasieeleverne ryger færre cigaretter. Både blandt piger og drenge er antallet af daglige rygere faldet med op til fire procentpoint.

Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ved, at cigaretter er den helt store dræber. Der er ikke videnskabelig evidens for, at røgfri nikotinprodukter øger antallet af kræftsyge. Set i det lys bekymrer det mig ikke, at gymnasieeleverne ser ud til at foretrække de røgfrie alternativer, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse.

Nikotinprodukter som snus og tyggetobak bliver i stigende grad brugt blandt gymnasieelever (Foto: Bardur Thomsen)

Kræftens Bekæmpelse advarer dog mod, at snus og røgfri tobak kan indeholde stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

Der er også en risiko for, at nikotinposerne kan misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage. Det kan give stærke smerter, når tandhalsene og dermed tandens nerver blottes.

Minister: Det er dybt alvorligt

For nylig skrev Politiken, at snus og tyggetobak er udbredt blandt folkeskoleelever. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er 'meget overrasket' over femdoblingen blandt gymnasieeleverne.

- Det er dybt alvorligt og vi kan se, at produkterne er i kraftig vækst. Det er helt unge mennesker, der bliver afhængige af disse nikotin-produkter, så det skal der gøres noget ved, siger Magnus Heiunicke.

Før jul præsenterede regeringen en national handlingsplan mod børn og unges rygning. Som en del af planen skal alle ungdomsuddannelser - det vil blandt andet sige gymnasier - gøres røgfri.

Problemet er bare, at tyggetobak kan være svært at opdage, fordi det ikke udvikler røg.

Det hedder røgfri skoletid, men burde det ikke hedde nikotinfri skoletid?

- Jo, men det vi har aftalt er, at det skal gælde samtlige af de her produkter. For de er alle sammen skadelige, og det er et samfundsproblem, at vi kan se en meget alvorlig stigning blandt de unge.

Hvordan skal lærere og undervisere helt konkret tjekke, om eleverne bruger tyggetobak?

- Det er klart, det er en stor udfordring. Men jeg har tillid til, at lærere og skoleledere vil bruge det redskab (Røgfri skoletid, red.) vi nu indfører. Det er de forpligtet til, konstaterer Magnus Heunicke.

Brancheforening: Tyggetobak skaber ikke rygere

Brancheforeningen Tobaksproducenterne mener ikke, at et øget forbrug af snus eller tyggetobak skaber flere cigaretrygere.

- Tværtimod er der mange, der bruger produkterne til at holde op med at ryge. Det har vi blandt andet set i Sverige og Norge, siger direktør Tine Marie Andersen.

Hun hæfter sig ved, at andelen af daglige rygere er faldet i gymnasiet.

- Det kunne måske tyde på, at man har valgt at skifte cigaretten ud med et langt mindre skadeligt produkt. Det ændrer selvfølgelig ikke på, at hvis man er barn eller ung, så skal du ikke indtage tobaks - eller nikotinprodukter, for de er skadelige for dig, konstaterer Tine Marie Andersen fra Tobaksproducenterne.