'So!' 'Bøsserøv!' 'Islamiske svin!': Nyhedsmediers Facebook-debatter ulmer af had

Hver syvende kommentar i debatsporene på DR- og TV2 Nyhedernes Facebook-profiler er fuld af had, mener Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er nedladende og krænkende bemærkninger ikke et særsyn i debatten på DR- og TV2 Nyhedernes Facebook-sider. (Foto: © Signe Heiredal, (c) DR)

Hvis du læser med i Facebook-trådene hos to af landets største nyhedsmedier, vil hver syvende kommentar, du støder på, være fuld af had.

Sådan lyder vurderingen fra Institut for Menneskerettigheder på baggrund af en stikprøve, hvor de har analyseret indholdet i debatten på DR- og TV2 Nyhedernes Facebook-sider.

Ud af de i alt 2.996 Facebook-kommentarer, der indgår i stikprøven, har Institut for Menneskerettigheder kategoriseret 439 som hadefulde.

"Fuck dig so" og "muslimer er de fejeste mennesker på jorden" er nogle af de ytringer, som optræder i debatten.

Kommentarerne er endda indsamlet, efter mediernes moderatorer har haft 12 timer til at fjerne det værste, så de er tilsyneladende gået igennem, uden at medierne har grebet ind.

- Det siger noget om, at medierne ikke rigtig har fundet nøglen til, hvordan man skal håndtere de hadefulde kommentarer, siger projektleder Lumi Zuleta fra Institut fra Menneskerettigheder, der står bag undersøgelsen og uddyber:

- Der skal være plads til uenigheder. Men der er en klar grænse, og den går, hvor hadet rettes mod personer, alene fordi man for eksempel er kvinde, muslim eller stemmer på Dansk Folkeparti.

Er tonen på Facebook for hård? Deltag i debatten på DR Nyheders Facebook-side.

Bryske kommentarer bremser debatten

Lumi Zuleta mener, at hadefulde ytringer skader den demokratiske debat. Hun anbefaler, at medierne holder et skarpere øje med kommentarfelterne på Facebook.

- Konsekvensen er jo, at folk simpelthen ikke vil være med og afstår fra at bruge deres ytringsfrihed. På den måde bliver den demokratiske samtale fattigere, siger hun.

Medier burde tage ansvar for Facebook-debatter

Det er mediernes opgave at sikre, at debatten under deres Facebook-opslag ikke løber løbsk, mener Jannie Møller Hartley, lektor i journalistik på Roskilde Universitet.

- Man skal være sig sit ansvar bevidst på samme måde som for det, man trykker i en avis eller bringer i et radio- eller tv-debatprogram. Jeg synes ikke, principperne er så meget anderledes, men det er lidt som om, medierne glemmer det, når vi har med Facebook at gøre.

Derfor burde TV2 og DR for eksempel kun lægge Facebook-opslag ud, hvis de har kræfter til at holde et vågent øje med kommentarerne i den efterfølgende debat, mener hun.

- Det er en ny og mere omfangsrig rolle, og det kræver rigtig mange ressourcer, hvis man ønsker den debat. Og ellers må man jo lukke for den.

Når ikke at tjekke alle kommentarer

Både på DR og TV2 er der medarbejdere, som i løbet af dagen holder øje med debatterne og fjerner de mest rabiate eller ulovlige ytringer.

Men med omkring 5.000 kommentarer på Facebook-siden hver eneste dag, kan det være svært at fange alt, forklarer Kristoffer Pinholt, der er chefredaktør for digitalt indhold på Tv2.

- Vi gør rigtigt meget for at luge ud i kommentarerne og sørge for at sikre en god debattone, så alle kan få en god oplevelse, når de debatterer på vores Facebook-side. Men det er klart - vi vil overse nogle kommentarer.

Heller ikke på DR når man at læse alle kommentarerne igennem, forklarer Christian Lindhardt, der er redaktionschef for DR Nyheders indhold på web- og mobil.

- Vi fokuserer kræfterne på de debatter, hvor vi kan forudse, at det godt kan gå hen og blive lidt heftigt. Hvis vi lægger en artikel eller nyhed ud om et eller andet, som vi ved vil afføde voldsomme reaktioner, har vi en skærpet overvågning af dem. Og vi sletter også rigtige mange indlæg i løbet af en uge.

Professor advarer mod "tankekontrol"

I andre af de kommentarer, som Institut for Menneskerettigheder har kategoriseret som hadefulde, står der for eksempel "Socialister synes jo desværre altid, det er bedst at lade andre betale deres regninger" og "Nu er det jo IKKE flygtninge, der kommer til Danmark, men KUN velfærdsmigranter"

Professor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet Frederik Stjernfelt kalder derfor en del af de 439 kommentarer for "harmløse" og mener, at instituttets definition af hadefulde ytringer er alt for bred.

- Det er ikke kun udsagn, hvor folk bruger skældsord eller den slags ting, men også udsagn, hvor folk kritiserer ideologier eller fremsætter ideer, som man ikke bryder sig om. Og det er jo meget mere omfattende, så der er sådan set i yderste instans tale om en slags tankekontrol.

Frederik Stjernfelt, der har beskæftiget indgående med ytringsfrihedens historie i Danmark, køber derfor ikke Institut for Menneskerettigheders budskab om, at medier som DR og TV2 burde overvåge kommentarfelterne mere intensivt, end de gør i forvejen.

- Risikoen er, at der er synspunkter, der ikke kommer til orde. Der kan betyde, at folk vil flygte fra deres internet-platforme, fordi de ikke gider være i en så stærkt modereret debat.

Oprustning på vej

Både hos DR og TV2 er der dog ønsker om at være mere tilstede i debatterne på Facebook.

- Lige nu har vi mange kommentarer, og der kommer hele tiden flere til. I den kommende tid kommer vi til at optrappe indsatsen, og vi sidder konkret og kigger på 27 timer, som vi kan flytte om til ren moderering, siger Kristoffer Pinholt, chefredaktør for digitalt indhold på TV2.

Er tonen på Facebook for hård? Deltag i debatten på DR Nyheders Facebook-side.

Det kan du blive straffet for at skrive på Facebook:

  • Kommentarer der truer, forhåner eller nedværdiger en gruppe af personer på baggrund af race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindelse, tro eller seksuelle orientering

  • Kommentarer der er truende

  • Kommentarer der krænker en andens ære eller agtelse

  • Kilde: Straffeloven § 266b, § 266 og § 267