Socialdemokrater i København vil have 'alvorlig samtale' om penge til Ungdomshuset, efter unge fejrede Ritt Bjerregaards død

Hos Venstre siger man ligeud, at man vil fjerne Ungdomshuset fra budgetterne.

I Ungdomshuset på Dortheavej fejrede en gruppe unge Ritt Bjerregaards død. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

I lørdags døde tidligere minister og overborgmester i København Ritt Bjerregaard (S).

Mens store dele af Danmark sørgede over det dødsfald, valgte en gruppe unge i Ungdomshuset på Dortheavej 61 under overskriften "Så er vi kvit, Ritt" at fejre dødsfaldet i stedet.

- Slæb kadaveret forbi Ungeren, og send en væmmelig tanke efter overborgmester Ritt Bjerregaard, lyder det blandt andet i beskrivelsen på den Facebook-begivenhed, der inviterer til festen.

I Facebookbegivenheden lyder det også "Ingen hvide flag til Socialdemokrater, døde eller levende"

I går lagde Ungdomshuset så en video på deres Facebookside, hvor en gruppe på 10-15 maskerede personer fester og fejrer, at den tidligere overborgmester er død.

Ritt Bjerregaard var overborgmester i København, da ungdomshuset på Jagtvej blev ryddet i 1. marts 2007.

Advokat: 'Jeg tager afstand fra det'

DR Nyheder har skrevet til profilen bag arrangementet i går, men ingen er vendt tilbage på vores henvendelser.

Knud Foldschack, der er advokat for Fonden Jagtvej 69, der varetager Ungdomshusets interesser i samarbejde med Københavns Kommune, udtaler til DR Nyheder:

- Jeg tager afstand fra det. Jeg har kendt Ritt i mange, mange år, og jeg synes, det er ærgerligt, at ti unge gør det her.

- Min holdning er, at det ville være ærgerligt, hvis Ritts død skal medføre en ny konflikt om, hvorvidt Ungdomshuset skal lukke.

Knud Foldschack er bestyrelsesformand for Fonden Jagtvej 69. Fonden modtager mellem 250.000 og 300.000 kroner om året til almindelig driftstilskud og huslejetilskud fra Københavns Kommune. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Han fortæller, at han selv blev gjort opmærksom på begivenheden i går aftes, og at Facebook-gruppen er selvstyrende uden censurmuligheder, så brugerne kan poste, hvad de vil.

Bestyrelsen vil på grund af begivenheden holde et møde i løbet af ugen, og i næste uge er der så møde med Københavns Kommune om, hvad der konkret er sket, og hvad der videre skal ske.

- Hverken kriminalpolitiet eller jeg kan give andre konsekvenser end at tage afstand fra det. Ytringsfriheden gør, at man kan ytre, hvad man vil. Selvom arrangementet var tåbeligt, så findes der ikke en lovmanual for tåbeligheder, siger Knud Foldschack.

S-politiker: Vi bør tage en alvorlig samtale

Begivenheden giver grund til at overveje, om Københavns Kommune fortsat skal afsætte penge i budgettet til ungdomshuset på Dortheavej. Det mener i hvert fald Laura Rosenvinge (S), der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Kommune.

- Vi bør tage en alvorlig samtale om, hvad vi giver tilskud til, siger hun.

Demonstrationen på 15-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset gik absolut ikke stille for sig. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Ungdomshuset modtager sammen med Fonden De Åbne Rum, Folkets Hus og Ragnhildgadefonden 2,8 millioner offentlige kroner årligt frem til 2024. Budgettet skal genforhandles til september, som det bliver gjort hver fjerde år.

Men er din holdning, at bevillingerne til Ungdomshuset skal fjernes?

- Det vil jeg ikke sige nu, før vi har fundet ud af, hvad der er op og ned. Det er jo ikke første gang, de (unge i Ungdomshuset, red.) træder over en grænsen, siger Laura Rosenvinge (S).

DR Nyheder har talt med de andre socialdemokratiske medlemmer af Kultur- og Fritidsudvalget, som ungdomshuset ligger os. De henviser til Laura Rosenvinge.

Er det ikke en uskik, hvis I skal afstemme bevillinger alt efter, om folk gør det, I godt kan lide?

- Jo, det kan man sige. Derfor kan jeg heller ikke sige nu, at man skal tage bevillinger fra dem. Men jeg synes også, at det er en uskik at æreskrænke døde politikere, der for rigtig mange mennesker har været betydningsfulde, siger Laura Rosenvinge.

Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl er er blevet kaldt nazisvin og det, der var værre, igennem meget lang tid i Ungdomshuset. Handler det her om, at det er en socialdemokrat?

- Slet ikke. Nu er de jo ikke døde politikere. Der er en forskel på at æreskrænke de døde og være uenige med levende politikere.

Venstre er klar til at tage penge fra Ungdomshuset

Socialdemokratiet får opbakning fra Venstres repræsentant i Kultur- og Fritidsudvalget. Her vil man fjerne Ungdomshuset fra budgettet, når det skal forhandles til september.

- Det har sådan set aldrig været et ønske fra Venstre, at de skulle have pengene. Jeg synes, at det er pinligt over for demokratiet at hylde, når en politiker går bort, siger Louise Theilade Thomsen, der sidder i Kultur- og Fritidsudvalget for Venstre.

Så ens holdning skal afgøre, om man kan få penge?

- Det er op til kommunen at vælge, hvad vi bruger pengene på. De har ret til at gøre, hvad de gør, men de behøver ikke kommunens penge for at gøre det.